AKCIJA

Nova savezništva u konfrotaciji s neoliberalizmom u Argentini

 

30. svibnja u 19.30 sati, na lokaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, ulica Pavla Hatza 16, održat će se predavanje na temu Nova savezništva u konfrotaciji s neoliberalizmom u Argentini. Predavanje će se osvrnuti na objašnjenje uzroka, uvjeta i ciljeva ovog široko postavljenog savezništva u konfrontaciji s neoliberalnim politikama.

Foto : Facebook event Nova savezništva u konfrotaciji s neoliberalizmom u Argentini

Nakon izbora u Argentini 2015. godine na vlast dolazi neoliberalna vlada koja smjesta počinje implementirati preporuke MMF-a i Svjetske Banke u cilju produbljenja krize. Fleksibilizacija rada, rast cijena javnih usluga, deregulacija financijskog tržišta, smanjenje poreza na kapital, masovna otpuštanja, zaduživanje i smanjenje javne potrošnje su utjecali na nezaposlenost, siromaštvo, inflaciju i doveli do ekonomske paralize te povećali represiju i kriminalizaciju siromaštva i političkih organizacija.

Na radničko samoupravljanje u Argentini (Empresas Recuperasas por sus Trabajadores) i ostale oblike samoupravnih poduzeća koja proizvode za domaće tržište snažno je utjecalo smanjenje domaće potrošnje, povećanje cijena javnih usluga, inflacija i politički progoni. Sa druge strane, nova politika smanjenja javne potrošnje u potpunosti je utjecala na javne politike koje su dotad aktivno podržavale i pratile razvoj samoupravnih poduzeća i zadruga.
Zbog prekida dijaloga s predstavnicima državnog aparata, neke organizacije su počele razvijati nove politike s ciljem širenja sazvezništava.
Pored ostvarivanja savezništva sa sindikatima i samoupravnim poduzećima, započinju se razvijati politike u suradnji sa sektorom tzv. popularne ekonomije. Ovaj sektor predstavlja neformalne radnike, društvene organizacije, ulične prodavače i zadruge.
Predavanje će se osvrnuti na objašnjenje uzroka, uvjeta i ciljeva ovog široko postavljenog savezništva u konfrontaciji s neoliberalnim politikama.

Predavač je Dario Farcy (1987) koji je rođen u Buenos Airesu. Završio je političke znanosti, predavao je na temu društvene i solidarne ekonomije. Član je stranke Demokratskih socijalista. Aktivno sudjeluje u pokretu samoupravnih poduzeća u Argentini, član je vijeća direktora Fedecabe (Federacije samoupravnih zadruga u Buenos Airesu).

Događaj organizira Centar za razvoj radničke participacije (CRRP), a predavanje će biti održano na engleskom jeziku. Više o događaju pronađite na Facebook eventu.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close