AKCIJA

Proboj iz logora Kerestinec


Na današnji dan, prije točno 80 godina, u noći s 13. na 14. srpnja 1941. godine, 92 komunista i antifašista zatočenih u logoru Kerestinec nadomak Zagreba, razoružalo je ustaške stražare te pobjeglo iz logora.


Većina komunista zatočenih u Kerestincu bili su zatvorenici i u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, odnosno Banovine Hrvatske, a za i nakon Travanjskog rata umjesto da su pušteni na slobodu vlast ih je predala novom ustaškom režimu i tako ih efektivno osudila na smrt.

Iako je prva dva mjeseca svog postojanja ustaški režim nastojao donekle ostaviti dojam pomirljivosti prema antifašistima, tijekom lipnja otpočela je sustavna i brutalna represija prema svima koji su predstavljali ikakav otpor fašizmu. Tako je primjerice 8. srpnja, kao odmazda za likvidaciju zloglasnog ustaškog policijskog agenta Ljudevita Tiljka iz Kerestinca izvedeno i ubijeno desetero komunista i antifašista.

Shvativši da zatočeništvo u Kerestincu znači sigurnu smrt, zagrebačka organizacija Komunističke partije i preostali zatočenici organizirali su bijeg. Iako su sami zatočenici veoma uspješno razoružali stražu unutar logora i oslobodili se, zbog loše organizacije od strane Mjesnog komiteta Zagreba, zatočenike nisu na dogovorenom mjestu dočekale udarne grupe zagrebačkih ilegalaca te su se oni, prepušteni sami sebi i loše naoružani, upustili u borbu s ustašama koje su ih nastojale zarobiti.

Rezime akcije oslobođenja zatvorenika iz Kerestinca bio je poguban. Od zatvorenika koji su razoružali stražare logora jedan je poginuo u sukobu sa stražarima, 31 ih je izgubilo živote i 44 ih je uhićeno u velikoj potjeri koju su ustaše pokrenule. Uhićeni su ubrzo streljani na Dotrščini, a u sukobima s ustašama i redarstvom živote je izgubilo i više komunista koji su trebali izvana napasti Kerestinec. Zbog ovih događaja CK KPJ je u Zagreb poslao svoju komisiju da istraži što se točno dogodilo te su odlučili dodijeliti partijski ukor CK KPH i smijeniti čitav MK Zagreb „zbog grupaštva, antipartijskih ispada prema rukovodstvu KPH i KPJ, neizvršavanja postavljenih zadataka i zbog zločinačkog upropašćenja akcije o oslobođenju ljudi iz Kerestinca”.

Uhićeni bjegunci prije streljanja internirani su u podrumu dvorišne zgrade na adresi Ulica Franje Račkog 9 gdje je godinama nakon oslobođenja Zagreba pronađena u zid urezana poruka: „U ovim prostorijama proživjeli su posljednje svoje časove internirani borci iz Kerestinca, njih 44. Osudu o strijeljanju primili su svi uzdignute glave, jer su znali da umiru za pravednu stvar, za stvar radnog naroda. Živjela Sovjetska Hrvatska.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close