AKCIJA

Deseti tjedan štrajka u Kolumbiji

Krajem travnja u Kolumbiji su izbili veliki protesti protiv pokušaja neoliberalne reforme poreznog sustava. Ti su se protesti transformirali u narodni pokret protiv mjera štednje i represivnih politika koje provodi radikalno desna vlada predsjednika Duque.


Od 28. travnja stotine tisuća Kolumbijaca priključile su se nacionalnom pokretu protiv politika vlade tražeći strukturne promjene i okončanje politika koje produbljuju ekonomsku krizu i društvenu nejednakost. Iako su od Duqueove izborne pobjede 2018. godine te njegovog uvođenja radikalnih mjera štednje i autoritarnih politika prosvjedi postali svakodnevica Kolumbije, trenutni nacionalni štrajk koji traje već više od deset tjedana najduži je i najmasovniji prosvjed posljednjih godina.

Odgovor vlade na ove dugotrajne prosvjede iznimno je nasilan. Prema organizacijama koje prate poštivane ljudskih prava, od početka prosvjeda zabilježeno je oko pet tisuća slučajeva policijskog nasilja u kojima je život izgubilo barem 44 ljudi. Uz to, naoružane milicije bliske aktualnoj vladi ubile su 16 bivših boraca FARC-a i pedesetak društvenih aktivista.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close