AKCIJA

Dignimo glas, ne temperaturu!


Zelena akcija poziva na klimatski prosvjed koji će se održati na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, u 16 sati na Strossmayerovom trgu u Zagrebu. Ovim prosvjedom apeliraju na Vladu RH da donese zeleni i pravedan novi plan za Hrvatsku te na Sabor da proglasi klimatsko izvanredno stanje.


ilustracija: Ena Jurov, izvor: facebook događaj


Na Dan planeta Zemlje Zelena akcija poručuje građanima i građankama da dignu glas za pravednu tranziciju, za radnike i radnice, za ljude koji bježe pred klimatskim katastrofama i sukobima, za žene koje uslijed ekstrakcije fosilnih goriva i klimatske krize trpe seksualno nasilje, za današnje mlade i buduće generacije, za suradnju i solidarnost među narodima.


“Živimo u doba višestrukih i međusobno povezanih kriza – energetske, klimatske, socijalne, humanitarne – općenito, u krizi troškova života. Međunarodna agencija za energiju procjenjuje da su troškovi fosilnih goriva odgovorni za oko 90 posto sadašnje inflacije, a fosilni plin je odgovoran za polovicu toga. Za borbu protiv inflacije, vlade povećavaju kamatne stope, što povećava troškove kredita i najamnina. A kada rastu troškovi energije, rastu cijena hrane i troškovi transporta, raste uvoz robe i rastu cijene grijanja. Sve je povezano. Ruska invazija na Ukrajinu razotkrila je koliko nas ranjivima čini naša ovisnost o fosilnim gorivima. No, odgovor naše Vlade i drugih europskih vlada na rat i energetsku krizu jest isti ekstraktivni energetski model koji nas je i gurnuo u ovu krizu. Samo je prošle godine pet tvrtki za fosilna goriva – Exxon, BP, Chevron, Shell i Total – zajedno zaradilo 200 milijardi dolara. To je 10 puta više nego cijeli godišnji EU proračun za pravednu tranziciju. Proračun koji bi trebao pomoći radnicima i radnicama u prljavoj industriji da prijeđu na poslove u sektoru obnovljivih izvora energije. U nedavnom je izvješću organizacija Friends of the Earth Škotska, zajedno s oko 1.000 radnika u plinskom i naftnom sektoru, zatražila pravednu energetsku tranziciju. Ta tranzicija treba biti vođena interesima radnika, najranjivijih skupina i lokalnih zajednica, a ne isključivo kapitala. Brojne organizacije i međunarodni sindikalni pokret upozoravaju kako će zbog uobičajenih politika i desetljeća nedjelovanja proces tranzicije biti puno bolniji, posebno za radnice i radnike. Novca ima, ali ono što nedostaje jest pravedna raspodjela i politička volja. Na razini sustava pomaci su spori, a Vlada RH i dalje podržava ovisnost o fosilnim gorivima jer jedan izvor samo zamjenjuje drugim. Znamo da je ovo šira geopolitička igra, u kojoj se sukobi vode oko resursa, a ispaštaju ljudi, oni koji su najmanje krivi za ratove i klimatske promjene. U Mozambiku, iz kojeg i Hrvatska doprema LNG na Krk, europske su tvrtke došle u lokalne zajednice, pod zaštitom vojske, te ljude iselile s njihove zemlje, što je dovelo do nasilnih sukoba. Lokalno stanovništvo je osiromašeno, žene seksualno napadane, a elita se bogati. Koristeći taj plin, Hrvatska direktno potiče nasilje u zemljama poput Mozambika. Također, svakodnevno raste broj prisilno raseljenih ljudi unutar granica država koje su najviše pogođene klimatskom krizom, kao i onih koji su zbog posljedica ove krize prisiljeni bježati u susjedne zemlje. Iako je UN izdao preporuke da se klimatske izbjeglice tretiraju kao punopravne izbjeglice, međunarodni pravni okviri su još uvijek zastarjeli, a izbjeglice na vratima Europe čekaju žica i batine”, navode organizatori.

Prosvjed podržavaju: Greenpeace u Hrvatskoj, Institut za političku ekologiju, fAKTIV, Živi Atelje DK (kolektiv Žene ženama), Udruga “Sindikat biciklista”, Inicijativa Zeleni Filozofski, Centar za mirovne studije, Društvo za oblikovanje održivog razvoja, Extinction Rebellion Zagreb, Inicijativa mladih za ljudska prava, Mreža antifašistkinja Zagreba, Fridays For Future Hrvatska i Mreža mladih Hrvatske.

izvor: Zelena akcija

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close