AKCIJA

5. ANTIFA NIGHT: The Oppressed (UK), The Bayonets (NS), Crasso de Odio (ZD) & Ljubiša Samardžić (ZG)

 

Mladi antifašisti grada Zagreba ponosno vam predstavljaju i pozivaju vas na peti po redu Antifa night koji će se održati 10.5.2014. godine. Kao i svake godine, povod koncertu je godišnjica oslobođenja našeg voljenog grada Zagreba. Peti jubilarni Antifa night prvi je ovakvog kapaciteta i karaktera, s ciljem stvaranja jakog regionalnog antifašističkog muzičko-društvenog eventa u Zagrebu, zemlji i regiji.

Naglasak ovog događanja, kroz prateća predavanja, tribine, projekcije, slušaonice i koncerte je učvršćivanje lokalne i regionalne antifašističke scene i mreže ― nešto što bi nam, nažalost, u skoroj budućnosti ove zemlje moglo sve više i više trebati. Kroz muziku i zajedništvo želja nam je pokazati mladim generacijama da osim sivila cinizma i jalovog crnila fašizma i dalje postoji znatan dio društva koji je spreman ustati za svoje ideale, pomoći svom bližnjem i prkosno stati na put bujici mržnje koja iznova gmiže ulicama našeg grada. Prije točno 69 godina jedini stvaran otpor koji se mogao pružiti je bio onaj oružjem. Danas, na sreću, to još uvijek može učiniti jedna riječ, slika ili pjesma. Pobrinimo se da tako i ostane! 😉

 

LINE-UP:

foto: www.no-gods-no-masters.com

The Oppressed (anti-fascist Oi! with balls, Cardiff, UK)

The Oppressed je kultni Oi! punk bend antifašističkog usmjerenja, koji nam dolazi iz Cardiffa u Walesu. Njihov zvuk može se opisati kao energični himnični huk britanskih ulica pun sing-a-longova i snažnih refrena. Iako teško da se radi o tankoćutnoj poeziji, njihovi tekstovi ipak predstavljaju odmak od klasičnih šablona Oi! bandova pa tako Roddy Moreno vješto secira stanje “u vlastitom dvorištu” umjesto da se prepusti samodopadnosti i klišejima vlastite subkulture. The Oppressed, osnovani 1981. godine, izlazi iz drugog oi! punk vala u Britaniji kada raskol unutar skinhead pokreta i oi! glazbe dijeli scenu na dva tabora: fašisti i anti-rasisti\tradicionalni, kada većina skinsa biva etiketirana fašistima u medijima i javnom mnijenju.

The Oppressed se priklanjaju od samog početka svojeg stvaralaštva uz Anti-Nazi ligu i Rock Against Racism kako bi pokazali svoj jasan stav i širili pravu sliku o skinheadsima i njihovim korijenima. Njihova reputacija kroz 80-te godine je rasla, unutar i izvan antifašističkih krugova jer su bili jedni od prvih i rijetkih s jasno ograđenim \ određenim političkim stavom i publikom spram infiltracije rasističkih stranaka i grupacija u Oi!, punk ali i ostale glazbene pravce u Britaniji i šire. Kasnih 80-ih Roddy i The Oppressed odlaze svirati u Ameriku i upoznaju prve SHARP skinse na lokalnoj njujorškoj sceni, gdje počinje priča o Skinheads Against Racial Prejudice pokretu. Roddy preuzima znanje stečeno od Amera i širi po Britaniji identitet SHARP skinheada, a kasnije i po ostatku Starog kontinenta.

Organizirajući koncerte, slušaone i zabave na kojima se okupljaju skinsi nameće se isticanje SHARP simbola u svakodnevnici na plakatima, majicama, spitkama, haringtonkama, prišivcima i bedževima kako bi se jasno istaknuo stav da skinhead kultura odbacuje bilo kakvo svojatanje od strane krajnje desnice te u svrhu očuvanja svojih korijena koji zapravo sežu iz jednog autentičnog multikulturalnog “melting pota” između subkulture jamajkanskih imigranata Rude Boysa i britanske bijele radničke mladeži Hard Modsa. Roddy Moreno je ključna figura, dobri duh i svojevrsni kum skinhead pokreta koji je jasno povukao liniju između jednog skinheada i jednog rasista, izvukavši tu kulturu iz kaljuže mržnje, negiranja vlastite prošlosti, ali i beskičmenjaštva i sjedenja na dvije stolice. Svoje ideje zastupao je kako na ulici i muzičkoj sceni, tako i na tribinama kao strastveni navijač svojeg nogometnog kluba s ugledom jedne od najozlogašenijih huliganskih ekipa svih vremena ― Cardiff City Soul Crew.

The Oppressed i u novije vrijeme ne popuštaju sa svojim koncertima i političkom aktivnošću pa tako ističu danas sve važniju ideju borbe za interese radničke klase napadnute od strane vlasti, poslodavaca te važnost gajenja radničkog identiteta i jedinstva bez obzira na sve rasne, nacionalne i ostale razlike. Zadnjih nekolicinu godina The Oppressed šire suradnju i s RASH pokretom, ali se ne zaustavljaju samo na svirkama u Europi (makar im je to matično područje), već također odlaze svirati i širiti svoju pozitivnu poruku i na Dalekom istoku te zemljama Latinske i Srednje Amerike, što ih i dan danas čini jednim od ključnih utjecaja na Oi! i punk muziku, skinhead subkulturu, ali i svojevrsnog bubnja koji udara ritam ulice te formira stav i svjetonazor dobrog dijela radničke mladeži.

 

foto: oioimusicblog.files.wordpress.com

The Bayonets (punk / Oi! / streetpunk, Novi Sad)

Novosadski angažirani zajebanti koji od 2004. godine prže himnični punk rock sa Oi! utjecajima, zaletima u r’n’r i old school hardcore. U deset godina postojanja, unatoč brojnim promjenama u postavi, stavovi i ideali ovog benda ostali su nepromijenjeni: do-it-yourself pristup, antifašizam, benefit svirke, čvrsto stajanje uz svoje ideje i borba za bolje sutra. Iza sebe imaju oko 80 svirki širom Europe s bendovima poput Angelic Upstarts, Brigada Flores Magon, Camarada Kalashnikov, Los Fastidios, Desperta Ferro, No Respect i dr., tri regularna izdanja (Demo i Our Fight LP ), od kojih je posljednje, split EP iz 2013. sa njemačkim bendom Arrested Denial, objavljen za njemačku izdavačku kuću Mad Butcher Records.

 

foto: discogs.com

Crasso de Odio (Streetcore, Zadar)

Zadarski bend Crasso de Odio nastao je još davne 2001. godine, a njihovu glazbu možemo opisati kao kombinaciju žestokog hardcore zvuka s melodijom streetpunka i sve to pod zajedničkom etiketom streetcorea. Iza sebe imaju već velik broj koncerata i festivala od kojih ćemo spomenuti Krastival, Monteparadiso, SAWA i prvi Antifa-fest u ex-vojarni Karlo Rojc (Pula), gdje su dijelili pozornicu s bendovima Loikaemia, Analogs, Bouncing Souls i dr. Nakon prva dva albuma (Preko iluzija (2005.) i Rebel Tracks (2009.)) u Zagreb dolaze promovirati svoje najnovije izdanje Life Like.

 

 

Ljubiša Samardžić (Hardcore / Crust, Zagreb)

Ljubiša Samardžić je domaći mračni, nadrkani i metalizirani hardcore bend oformljen od strane iskusne i već uigrane ekipe iz bendova poput AK47, Fight Back, Pristup A.R., Bad Justice. Do sada su izbacili album (Ljubav naša nek’ te vodi (2008.)) i split sa powerviolence bendom Csihas Beno (Frst tajm in sinema / First time in cinema (2011.)). Teme tekstova su uvijek aktualne i angažirane: od borbe protiv homofobije, kapitalizma i apolitičnosti do društvene kritike potrošačkog društva, licemjerja povezanoga s religioznošću, ali refleksivnih kritika i nedostataka unutar same pank zajednice.

 

 

ULAZNICE / TICKETS:   55 / 65 / 75 kuna

― 55 kn: vrlo ograničen broj karata. (RASPRODANO!)

― 65 kn: pretprodaja

― 75 kn: na dan koncerta

Pretprodaja: Dirty Old Shop, Tratinska 18

Za goste izvan Zagreba, a unutar Hrvatske:  online kupovina

 

WARM-UP PARTY:   9. 5. 2014.,  Grey Room, AKC Medika

 

ENGLISH INFO:

― for foreign visitors, the tickets can be reserved at the e-mail address: antifanight@gmail.com

― the price of a reserved ticket is 65 kuna.

― please write down your full name an the number of tickets you would like to reserve

― the tickets can be picked up until 20:00 on the day of the event, at the entrance of Klub Močvara, with the presentation of a valid ID.

 

 

 

TAGOVI

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close