Crvena pomoć


Uvodne odredbe

Temeljem individualnih i organizacijskih donacija pristiglih na Poziv u pomoć Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ) koje su uvelike premašile iznos potreban za podmirivanje sudskih troškova u procesu kojeg je protiv MAZ-a vodilo Sveučilište u Zagrebu, pokrećemo Fond za nezavisne medije – Crvena pomoć. 

Cilj Fonda je novčana pomoć malim, nezavisnim i neprofitnim medijima i njihovim novinarkama koji stradavaju od neosnovanih i zlonamjernih sudskih postupaka, koje podižu ekonomski i politički moćni kako bi iscrpljivali medijske organizacije i u konačnici ih onemogućavali u njihovom radu.

Fond je namijenjen medijima koji u svom radu promoču progresivne ideje, socijalno inkluzivne i ekološki održive modele upravljanja društvom, a problematiziraju i prokazuju društvene nejednakosti, diskriminaciju i druge vidove opresije i ugnjetavanja.

Naš početni kapital je možda mali ali naša zajednička snaga je ogromna. Nadamo se da je ovaj Fond samo početak izgradnje naših paralelnih struktura, u medijskom ali i drugim sektorima, koji će nam služiti kao pomoć u vremenima krize i osigurač od pritisaka različitih ugnjetavača.

Fond počinje s radom 3.11.2023. s iznosom sredstava od 4.700 €.

Kriteriji dodjele

Sredstva Fonda mogu se dodijeliti:

 1. Nezavisnim i neprofitnim medijima
  • koji su u vlasništvu svojih proizvođača (novinarki, aktivistkinja, građanki)
  • koji su urednički neovisni u odnosu na bilo koja vanjska tijela i subjekte,
  • koji su registrirani kao neprofitne organizacije u pripadajućem registru,
  • koji su registrirani kao mediji u pripadajućem registru za tiskane ili elektroničke medije,
  • koji postoje najmanje šest mjeseci od trenutka podnošenja zahtjeva Fondu,
  • neovisno o distribucijskoj platformi na kojoj objavljuju svoje sadržaje (tisak, web, televizija, radio, društvene mreže)
 1. Koji objavljuju sadržaj od javnog interesa, iz bilo kojeg područja društvenog života
 1. Koji u svom radu propituju postojeći političko-ekonomski model, otvaraju nove teme i kutove gledanja
 1. Koji su svom radu ne diskriminiraju niti jednu društvenu skupinu, odnosno promoviraju društvo jednakosti i jednakog pristupa temeljnim društvenim dobrima i uslugama
 1. Koji plaćaju svoje suradnice
 1. Koji se vode načelima transparentnog vlasništva i podatke o vlasništvu objavljuju na svojim stranicama 
 1. Koji imaju Statut redakcije i slijede druge pozitivne prakse i preporuke kako su definirane glavnim strukovnim i sindikalnim udruženjima (Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske) 
 2. U slučaju istovremenih zahtjeva za pomoći Fonda, prednost imaju mediji koji predstavljaju jedinu medijsku infrastrukturu u svojim zajednicama (geografskim, identitetskim, jezičnim itd.)

*U iznimnim slučajevima, poput npr. anarhističkih medijskih inicijativa, kriteriji o registraciji mogu biti zanemareni, dok u iznimnim slučajevima, poput npr. opravdanog straha od progona, kriteriji o transparentnosti vlasništva mogu biti zanemareni.

Korištenje sredstava

Sredstva Fonda mogu se iskoristiti za plaćanje:

Troškova u parničnim i kaznenim postupcima vođenih protiv nakladnika, glavnih urednica i novinarki, a koji se odnose na podmirenje izrečenih novčanih kazni u kaznenim postupcima i podmirenje sudskih pristojbi u postupcima pred sudovima.

Način dodjele

Odluku o dodjeli sredstava Fonda, temeljem zahtjeva medijske organizacije upućenog na adresu maz@maz.hr, donosi direktno-demokratskom metodom Skupština Mreže antifašistkinja Zagreba, u roku od 15 dana od dana primitka zahtjeva.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close