TEKST

Dan oslobođenja Zagreba

Prilikom današnjeg obilježavanja 8.5., Dana oslobođenja Zagreba u Gradskoj skupštini, čemu su prethodila polaganja vijenaca na spomen obilježja palim borcima NOB-a i žrtvama fašističkog terora na Mirogoju i Dotrščini, okupljenima se protokolarno obratio, među ostalima, i predstavnik MAZ-a (Mreže antifašista Zagreba) Damir Čuljak. Tekst u cijelosti prenosimo u prilogu ovog dopisa. 

MAZ je organizacija s višegodišnjim iskustvom proaktvnog i angažiranog rada u javnosti i javnom prostor s ciljem obnavljanja memorije antifašističkog naslijeđa u Zagrebu i Hrvatskoj te odupiranja višegodišnjem revizionizmu.

 Drage drugarice i drugovi, u ime Mladih antifašistkinja i antifašista Zagreba, sretan Vam Dan oslobođenja. Prije 69 godina, Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije konačno je ušla u okupirani, ali nikad pokoreni Zagreb. Ovaj ulazak nije označio samo kraj fašističke okupacije već i početak boljeg života i ravnopravnosti za sve stanovnike Zagreba. Tako je pobjeda u Drugom svjetskom ratu za nas tim veća što je bila tek jedan korak u nizu ka provedbi socijalističke revolucije.

Naime, odmah po okončanju vojnih operacija pokrenute su brojne reforme koje će dubinski promijeniti život naroda Jugoslavije i Hrvatske i na legalnom planu učvrstiti prava koja i danas uživamo. Žene su se, u skladu sa socijalističkom teorijom i zahvaljujući borbi Antifašističkog fronta žena, izborile da pravo njihovog glasa postane ustavna kategorija skupa s pravom na jednaku plaću onoj koju primaju muškarci. Obrazovni sustav svima je postao jednako dostupan, a na ekonomskom planu, prostor bivše Jugoslavije zahvatio je val industrijalizacije i modernizacije, koji je poslijeratnim generacijama (znači i nama) omogućio viši životni standard. Analfabetski tečajevi i besplatno obrazovanje omogućili su praktički iskorjenjivanje nepismenosti i uspon znanosti i tehnologije na ovim prostorima. U konačnici, ove su reforme pomogle izvući Hrvatsku, ali i čitavu Jugoslaviju iz ponora siromaštva i zaostalosti.

Što nam ovo naslijeđe predstavlja danas? Je li u suvremenom kontekstu antifašizam aktualan ili predstavlja tek romantičnu epizoda iz ropotarnice povijesti? Je li biti antifašist danas samo deklarativno i trijumfalističko busanje u prsa nad porazom fašizma koji se predstavlja kao nesretna abnormalnost? Ukratko, ako uzmemo u obzir sve navedeno, možemo li o antifašizmu govoriti samo u kontekstu Drugog svjetskog rata?

 Kao MAZ smatramo da to nije moguće, jer govoriti o antifašizmu van historijskog vakuuma znači govoriti i iz određene geopolitičke lociranosti. Tradicija jugoslavenskog, a time i hrvatskog antifašizma u koju se upisujemo – tradicija je autentičnog antifašističkog otpora, ali i prije svega klasne borbe, emancipacije žena i internacionalizma. Zbog toga se nasljeđe antifašizma danas ne smije svoditi na fetišizaciju hrabre partizanske borbe uz pažljivo pročišćavanje od sadržaja socijalističke revolucije. U gnjevu radi gubitka svaki devastirani spomenik NOB-u mora biti izjednačen sa svakim devastiranim proizvodnim pogonom.

 Naime, shvatimo li fašistički pokret dvadesetog stoljeća, njegovu genezu i funkciju kao odgovor na krizu reprodukcije kapitalističkog sustava u osnovi kojeg je uvijek riječ o napadima na izborena prava što mu stoje na putu, uviđamo da je napad na ljudska i radna prava, stigmatizacija nacionalnih i seksualnih manjina, kao i sveopća privatizacija javnih dobara, dio scenarija koji je veoma sličan onome iz prve polovice 20. stoljeća.

 Nalazimo se u šestogodišnjoj ekonomskoj krizi koja je tek vrhunac devastacije posljednjih dvadeset godina tijekom kojih je sustavno uništavana industrija, a sigurna radna mjesta gotovo iskorijenjena. Danas, u jeku neoliberalnih promjena ljude se zbog bankarskih kredita deložira iz stanova, a zdravstvo i školstvo sve više prepušta privatnom sektoru. Stoga nije ni čudo da se za nacionalnom kohezijom poseže tako da se iskorištava bijeda i beznađe uz napade na sve druge i drugačije poput Roma, Srba, istospolnih parova i imigranata dok se u pozadini piše zakon o radu koji će omogućiti još veću legalnu eksploataciju i nesigurnost. Ovo je siguran put u ekstremnu društvenu segregaciju, putem ekonomske deprivacije, koja u konačnici nužno proizvodi fašizam.

 Tako je jedna od zadaća modernog antifašizma i proizvodnja znanja o fašizmu kao reakcionarnom odgovoru i društveno-ekonomskim mehanizmima kojima je uvjetovan, ali i nužno promišljanje i življenje alternativa koje bi postojeći politički i ekonomski sustav mogle nadići.

 Antifašizam koji mi smatramo da treba živjeti jest onaj koji podrazumijeva i dosljednu borbu za političku, ali i ekonomsku jednakost. Stoga smatramo da svako buduće obilježavanje obljetnica iz NOBa mora obuhvatiti poštovanje, ali i napor ka obnovi svih njegovih aspekata, kako političkih tako i ekonomskih.

  

Borbeno i solidarno, MAZ!

TAGOVI

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close