TEKST

Država kontra zajednice – Forum.tm

 

Kako i zašto je nastao ‘eksces’ zvani Forum.tm koji je samo u prvom danu crowdfunding kampanje „Neka vide da nas ima“ uspio mobilizirati cijelu zajednicu i prikupiti ciljani iznos?

forum-vojo
Foto: redakcija Forum.tm, Izvor: Index.hr

Za koga? Za Forum. Za što? Za slobodno novinarstvo. Kako? S nama, čitateljicama i čitateljima.

Internetski portal Forum.tm pokrenuo je prvu crowdfunding kampanju za medije u Hrvatskoj, pod sloganom „Neka vide da nas ima“. Na jučerašnjoj konferenciji za medije, održanoj u Hrvatskom novinarskom društvu, novinarke i novinari Forum.tm-a istaknuli su da kampanju pokreću kako bi premostili kritično razdoblje od sljedeća dva mjeseca s jedinim ciljem da ‘novine’ nastave izlaziti, a oni, novinari raditi ono što najbolje znaju i što jedino ima smisla – beskompromisno novinarstvo.

Kriza, koja je stalni pratitelj neprofitnog medijskog sektora, intenzivirana je početkom ove godine kada je tada aktualni ministar kulture ukinuo jedinu institucionalnu potporu za neprofitne medije u Hrvatskoj u svojoj namjeri da jednostavno izbriše cijelu ‘scenu’ koja je tek započinjala zauzimati svoj medijski i društveni prostor.

Postavivši skroman cilj od 5000 dolara, vjerojatno u razumijevanju sveopćeg osiromašenja kao i sumnji u mogućnost senzibiliziranja šire javnosti za probleme medijskog polja, forumovci su uspjeli izazvati potpuni ‘eksces’. Naime, očekivanja ne samo da su u prvom danu daleko premašena, već je u nešto malo više od 24 sata, sakupljen puni ciljani iznos. Prilozi i dalje stiže, a planirano trajanje kampanje je mjesec dana i svaki dodatni prilog znači još koji mjesec više nesmetanog redakcijskog rada.

Najveću podršku iskazali su upravo novinari i novinarke, urednice i urednici, kako oni iz profitnog tako i oni iz neprofitnog i javnog sektora, u gotovo jednoglasnoj podršci koja, čini se, prepoznaje da ova borba nije samo borba trećeg medijskog sektora, već šira društvena borba za profesiju na izdisaju koju su jednako godinama uništavali loše ili nepostojeće državne politike kao i  ‘triangl moći’, odnosno sprega medija, visoke politike i krupnog kapitala. U tom smislu, borba za drugačije sadržaje istovremeno je i borba za drugačije proizvodne odnose.

Forum.tm kakav poznajete nastao je prije tri godine, samoorganiziranjem profesionalnih novinara koje su svoje karijere gradili u velikim ali gotovo odreda ugašenim ili dramatično transformiranim redakcijama javnih i komercijalnih medija. Novinari su te, 2013. godine, odlučili ne čekati nekog novog građevinskog ili odvjetničkog vlasničkog tajkuna, već uzeti stvar u svoje ruke. O njegovu nastanku nam jedna od osnivačica, Iva Borković, kaže: „Portal Forum.tm je nastao nakon što je ugašen tjednik Forum, koji je izdavala austrijska Styrija, u vlasništvu katoličke zaklade iz Graza. Premda je tjednik solidno poslovao, Styria ga je odlučila ugasiti pod izgovorom neodrživosti, a neslužbeno zbog „lijevih skretanja“. Većina novinara Foruma ostala je bez posla ne želeći prihvatiti alternativnu, odnosno profesionalno i ekonomski bitno degradirajuću ponudu Styrije, pa smo se samoorganizirali, osnovali neprofitnu udrugu, od Styrije otkupili pravo na korištenje domene i u svibnju 2013. krenuli od nule. Prvih nekoliko mjeseci radilo se bez ikakve financijske naknade. Smatrali smo da u Hrvatskoj sigurno ima publike koju zanima pametno propitivanje dominantnih politika, koje se putem spinova, a u zadnje vrijeme i otvoreno, guraju kroz prevladavajuće medije. Većina Forumovaca, od kojih neki imaju i više od dvadeset godina staža u novinarstvu, radila je u takvim medijima, pa je, pridružujući se Forumu, jasno znala što i kako treba raditi. I što, dakako, nikako ne želi. Na pameti nam je od početka bilo pošteno novinarstvo, potpuna sloboda novinara, od ideje do realizacije teme, i njihovo ravnopravno kreiranje uređivačke politike.“

U samo nekoliko godina Forum.tm je postao nezaobilazno mjesto koje – bez obzira na jasnu političku profiliranost tekstova i redakcije – jednako čitaju i oni neprofitni i komercijalni, lijevi i desni, srednjestrujaški i alternativni. Forumovci su tako u kampanji uspjeli mobilizirati ne samo kolege iz medija već i snimatelje, pisce i druge kulturne radnike. Kao tkz. perkovi, odnosno nagrade za podržavatelje, nude se i zanimljivosti poput statiranja u drugoj sezoni serije Novine koja već sada ima kultni status (uz neizostavnu ogradu: ako je uopće bude) ili pak knjige Ede Popovića i Viktora Ivančića.

Pionirski projekt ‘crowdfundanja’ medija, kako sami forumovci ističu, ne predstavlja dugoročno rješenje financiranja novinarskog rada, već nužnu vatrogasnu mjeru. Ono što preostaje, osim borbe na političkom frontu je vraćanje povjerenja javnosti u medije, kao i razumijevanje problema medijskog polja u cjelini. Forumovu kampanju treba čitati ne samo kao pokušaj spašavanja jednog medija, već kao i dio širih zahtjeva da se mediji vrate u ruke onih koji ih proizvode i onih koji ih čitaju. Pokušaji započeti Nacionalnim izvještajem o medijima i Radnim materijalima za raspravu o medijskoj politici RH do 2020. , koji su pitanja rada u sektoru, vlasništva i javnog financiranja postavili kao preduvjete ostvarenju javnog interesa u medijima, treba ponovo staviti u središte medijske i društvene rasprave – bez obzira što aktualne garniture u resornom ministarstvu mislile o tome.

Podržite Forum.tm, podržite novinarstvo. Trenutačno samo o nama ovisi.

 

Aska Vuk

 

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close