AKCIJA

Protiv uvođenja obaveznog vojnog roka!

 

“U zemlji s 45% mladih nezaposlenih, s autobusima punim iseljenika prema Njemačkoj i ulicama punima kopača smeća, vlasti sebi istodobno krajnje cinično povećavaju plaće, provode poreznu reformu koja koristi najbogatijima i bankama, a nezaposlenim i besperspektivnim mladima poručuju da su njima namijenili – obavezni vojni rok”, stoji u pozivu Radničke fronte na prosvjed u subotu 11. 2. 2017. u 12 h ispred Ministarstva obrane na Trgu Petra Krešimira IV.

foto: Radnička fronta
foto: Radnička fronta

 

Prosvjed će se održati uz znanje, ali ne i odobravanje policije, jer je član RF-a doživio neugodno iznenađenje kada je pokušao prijaviti okupljanje. Naime, nakon što je morao promijeniti nekoliko postaja, što nije uobičajeno kada se prijavljuju prosvjedi, obaviješten je da ne može prijaviti onaj u subotu jer je trg zauzet, odnosno jer je na njemu drugi prosvjed. Na upit tko ga organizira, policija nije dala odgovor, ali na društvenim mrežama pojavio se prosvjed podrške vojnom roku u organizaciji nepoznate udruge, stoji u novijem priopćenju RF-a.

To je jasan pokušaj manipulacije demokratskim propisima i zakonima da bi se onemogućilo mirno okupljanje protiv uvođenja obaveznog vojnog roka. U trenu kada je Hrvatska među vodećim izvoznicima oružja na svijetu, nije teško očekivati da je sam takav prijedlog dio pripreme za najveće zlo koje se nekom području može dogoditi – rat. Zaista morbidan način za srezati postotak nezaposlenosti mladih: poslati ih da ginu za tuđe ciljeve i, što je mnogo, mnogo važnije, tuđi profit. Ne bi bilo slađe ni da ginu za svoj vlastiti profit, što pokazuje i broj i inventivnost isprika korištenih da bi se vojni rok izbjegao u onim vremenima kada je bio obavezan i o kojima bez imalo srama javno govore upravo oni koji predlažu da opet bude. Oni koji u ratu nemaju što izgubiti nikada se ni ne bi zalagali za mir, od kojega bismo profitirali svi i unutar kojega bismo mogli razvijati pravu jednakost među narodima.

Umjesto obuke o ratovanju, potrebno nam je više obuke o drugim kulturama, jezicima, tradicijama, tehnologijama, identitetima; ili o domaćim, hrvatskim kulturama, dijalektima, tradicijama, tehnologijama, identitetima. Stoga bi što više građana trebalo u subotu doći i podržati prosvjed protiv besmislenog bacanja državnog novca koji se može potrošiti na mnogo bolji i društveno korisniji način.

 

Dijana Ćurković

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close