AKCIJA

Predavanje: Radničko preuzimanje poduzeća u Argentini

 

U organizaciji Centra za razvoj radničke participacije (CRRP) i Mreže antifašistkinja Zagreb (MAZ) održat će se predavanje socijalnog antropologa Andrésa Ruggerija sa Sveučilišta Buenos Aires (UBA) na temu “Radničko preuzimanje poduzeća u Argentini”.


Tijekom 1990.-ih u vrijeme vrhunca neoliberalizma u Argentini javljaju se primjeri radničkog preuzimanja tvornica. Ono postaje globalno prepoznatljivo tijekom ekonomske krize 2001. godine kada se argentinsko radništvo suočilo s masovnim zatvaranjem tvornica. Te su tvornice njihovi vlasnici napustili da bi ih zatim radnici okupirali i iznova pokrenuli proizvodnju, ovaj put u obliku radničkog samoupravljanja. Fenomen radničkog preuzimanja se nastavlja i dalje i trenutno obuhvaća oko 370 poduzeća u kojima je zaposleno oko 15 000 radnika.

Promjenom političke situacije u Argentini i dolaskom desno orijentirane neoliberalne vlade predvođene predsjednikom Mauricijem Macrijem, ta poduzeća se stavljaju pred jedan ekonomski model koji potiče deindustrijalizaciju i prekarne oblike rada. Također, agresivnost Macrijeve vlade prema svim građanskim pokretima dovodi do nasilnih deložacija, sudskih napada te isključenja struje koja uzrokuje nasilan prestanak proizvodnje unutar radničkih samoupravnih poduzeća
Kao rezultat svega toga, pokret radničkog samoupravljanja je doveden u težak položaj, ali radnici nastavljaju braniti svoja radna mjesta i širiti pokret koji se ogleda u novim primjerima radničkog preuzimanja poduzeća i tvornica.

Pokret radničkog samoupravljanja se nalazi na prekretnici gdje se istovemeno mora boriti za vlastiti opstanak pred novom političkom i društvenom situacijom, ali također mora razviti jedan novi model radničke ekonomije koja će biti alternativa dosadašnjem ekonomskom modelu koji se temelji na eksploataciji radnika i ekološkoj neodrživosti.

Predavanje (na engleskom jeziku) će se održati u petak 3.11., s početkom u 19 sati u prostorijama Mreže antifašistkinja Zagreba (Ulica Pavla Hatza 16).

 

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close