AKCIJA

MARŠ SOLIDARNOSTI #10 ― Ja sjećam se!

 

― subota, 11. 11. 2017. u 11 h

Ma šta mi uradili / ma šta mi govorili / ma šta mi uradili / ja sjećam se (KUD Idijoti)

dizajn: Slobodna domena, zadruga za otvoreni kod i dizajn

Marš solidarnosti tradicionalna je godišnja manifestacija u organizaciji Mreže antifašistkinja Zagreba, koja se u studenom 2017. održava jubilarni, 10. put! Jednodnevno marširanje gradom prijašnjih je godina najčešće bilo posvećeno manjinskim i deprivilegiranim društvenim skupinama, kako bi se okupljeni građani, no po mogućnosti i svi ostali, solidarizirali s njima i senzibilizirali za njihove probleme posjećivanjem urbanih punktova karakterističnih za svakodnevnicu tih socijalnih grupa.

No, (ne)prilike su naložile da priča ovaj put bude nešto drugačija. Uslijed negativnih socio-političkih okolnosti u našem gradu, ali i cijeloj zemlji, te valovima povijesnog revizionizma, neokonzervativizma i ― nazovimo stvari onakvima kakve jesu ― neoustaštva i neofašizma, koji se svakodnevno valjaju ulicama i institucijama, Marš solidarnosti #10 naslovili smo pokličem Ja sjećam se!, čime ističemo da ćemo se baviti politikama kultiviranja nasljeđa i sjećanja na antifašističku borbu i Narodnooslobodilački pokret koji u glavnom gradu Hrvatske imaju snažne temelje i dugu, bogatu tradiciju.

Micanje imena maršala Tita s jednog od najvećih zagrebačkih trgova je događaj koji je obilježio političko ljeto. Nakon dugog natezanja i nekoliko besramno pogaženih riječi, Trg maršala Tita je zamijenjen Trgom Republike Hrvatske. Cijela se predstava odvijala u kontekstu zemlje u kojoj je tijekom 27 godina postojanja uklonjeno, oštećeno i uništeno preko polovice svih spomenika koji su komemorirali Narodnooslobodilačku borbu i njenu antifašističku orijentaciju.

Zagreb je u tom smislu prošao još gore jer su vlasti posredno ili neposredno eliminirale dvije trećine spomenika i imena ulica kojima je grad pamtio svoje heroine i heroje, koji su vlastitim životima zaustavili fašističku mašinu smrti. Tito je bio posljednji u nizu kao najveći simbol tog otpora. U spomen na sve njih i njihovu žrtvu, ove godine organiziramo Marš solidarnosti na temu sjećanja antifašističke borbe Zagreba.

Mi od svoje prošlosti nećemo odustati, ali nećemo odustati niti od budućnosti našega grada i zemlje. Pridružite nam se na ulicama Zagreba gdje ćemo potražiti odgovore na pitanja o razmjerima njegovog antifašističkog otpora, kao i odgovore o suvremenoj funkciji kolektivnog pamćenja i zbog čega antifašističko sjećanje predstavlja opasnost za postojeće odnose moći u hrvatskom društvu.

Marš solidarnosti #10 održat će se 11.11., s početkom u 11 h na Glavnom željezničkom kolodvoru u Zagrebu (kod najstarije parne lokomotive u fundusu HŽ-a), a nastavit će se na sljedećim točkama, gdje će nastupati i odabrani govornici te s okupljenima razgovarati o važnim sjećanjima vezanima za ta mjesta:

1) Katica na Glavnom kolodvoru (govornica: Anja Grgurinović, MAZ)
2) rodna kuća Ive Lole Ribara (Lovro Krnić, Antifašistički Vjesnik)
3) Ministarstvo kulture (Boris Postnikov, Novosti)
4) Trg maršala Tita (dr.sc. Hrvoje Klasić, Filozofski fakultet)
5) trafika sestara Baković (Leila Topić, Centar za ženske studije)
6) redakcija Novosti (Aneta Lalić, Srpsko narodno vijeće)
7) spomenik “Strijeljanje talaca” Frane Kršinića (govornik/ca će biti poznati na licu mjesta)
8) Savez antifašističkih boraca i antifašista + Mreža antifašistkinja Zagreba

Tijekom marširanja pridružit će nam se drugari/ce iz kolektiva Drum’n’bijes koji će nas pratiti gromoglasnim, borbenim bubnjanjem!

Nakon odmora uz okrepu (oko 13 h), Marš solidarnosti #10 završit ćemo razgovorom s dr.sc. Branimirom Jankovićem u sjedištu SABA i MAZ-a (Ulica Pavla Hatza 16), koji će voditi Anja Grgurinović. Kroz razgovor ćemo uz konkretne primjere pokušati objasniti suvremenu važnost sjećanja, kao i njenu političku relevantnost. Okvirno trajanje druženja je od 14 do 15:30 h, ovisno koliko će nas dugo grijati grah i piće.

Marš solidarnosti #10 ― Ja sjećam se!

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close