AKCIJA

Konferencija o nezavisnoj kulturi i civilnom društvu


Konferencija
Nezavisna kultura i civilno društvo: izvaninstitucionalne prakse dokumentiranja povijesti tematizira rad arhiva i knjižnica organizacija nezavisne kulture i civilnog društva u Hrvatskoj te perspektive razvoja tog polja i praksi njegovog sustavnog praćenja i bilježenja, osobito u kontekstu suradnje s institucionalnim i akademskim poljem. Događanje se održava u Konferencijskoj dvorani knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Ivana Lučića 3, 29. studenoga 2017., od 10 do cca 14 h.


Tijekom više od četvrt stoljeća djelovanja civilnog društva u Hrvatskoj javila se potreba za očuvanjem informacija i materijala koji svjedoče o njegovom razvoju, a koji uglavnom nisu adekvatno dokumentirani niti dostupni za istraživanje. Jednako tako, teme vezane za civilno društvo i nezavisnu kulturu su slabo zastupljene u formalnoj nastavi i mainstream medijima. Iako važnost dokumentiranja razvoja ovog polja do sada nije prepoznata u pravno-institucionalnom okviru, pojedine organizacije prikupljaju i obrađuju građu te omogućuju pristup građi korisnicima za istraživački rad, razvijajući tako arhivsku mrežu paralelnu onoj javnih institucija.

Konferencija će studentima, profesorima i ostalim sudionicima predstaviti kontekst praktičnog rada te uvjete potrebne za razvoj djelovanja arhiva i knjižnica civilnog društva u Hrvatskoj, kao i teorijski okvir koncepta javno dostupnog znanja te arhiva zajednice, poznatijih pod engleskim nazivom community archive. Riječ je o pokušaju stvaranja i produbljivanja suradnje akademske zajednice i civilnog društva u razvoju ovog područja.


PROGRAM:

10:00 / Otvorenje i uvod

― Dunja Kučinac (Centar za dokumentiranje nezavisne kulture / Kulturtreger)
― dr.sc. Goran Zlodi (Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu)

10:15 / Dokumentiranje u kontekstu javno dostupnog znanja i arhiva zajednice

― Tomislav Medak  (Multimedijalni institut): Javna knjižnica
― Nikola Mokrović (Documenta ― Centar za suočavanje s prošlošću): Arhivi zajednice (community arhivi)

11:45 / Pauza

12:00 / Prezentacija arhiva i knjižnica organizacija nezavisne kulture i civilnog društva

― Tina Đaković (Knjižnica Ranko Helebrant u sklopu Kuće ljudskih prava)
― Igor Drvendžija (Arhiv Srba u Hrvatskoj)
― Jasminka Pešut (Knjižnica Centra za ženske studije)
― Dunja Kučinac (Centar za dokumentiranje nezavisne kulture / Kulturtreger)

13:30 / Pitanja i diskusija

Svi ste pozvani! Za sudjelovanje na konferenciji nisu potrebne prijave.

Konferenciju organizira Udruga za promicanje kultura Kulturtreger u okviru projekta Aktivni arhivi za aktivno znanje – mladi u Centru za dokumentiranje nezavisne kulture koji u akademskoj godini 2017./2018. provodi u suradnji s Odsjekom za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske. Udruga Kulturtreger vodi Centar za dokumentiranje nezavisne kulture u partnerstvu s udrugom Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close