TEKST

Desnica ‘hibridno ratuje’ napadima na antifašističke FB stranice


Nakon masovnih organiziranih lažnih prijava Facebooku koje je inicirala ustaška udruga UD, iliti splitska Urbana desnica, pala je FB stranica Antifa Šibenik, čiji su osnivači inače nedavno postali prvi dobitnici novopokrenute nagrade
En Face (skupa s ilustratorom Novosti, stripašem i dizajnerom Alemom Ćurinom), koju je ustanovio inicijativni odbor građana i građanki Splita, a dodjeljuje se onima koji se srčano odupiru retrogardnim društvenim pojavama.

U znak odmazde za blokiranje stranica Željke Markić iz U ime obitelji, HRAST-ova Hrvoja Zekanovića, Velimira Bujanca i srodnih im portala, organizacija poznata kao UD, Urbana desnica, krenula je u nasumični pohod. Iako nije poznato tko je prijavio spomenute Facebook stranice, Urbana desnica je odlučila pokrenuti val lažnog prijavljivanja antifašističkih Facebook stranica. I eto ti “hibridnog rata”: nakon najave, koja je otkrivena u satima uoči sinkroniziranog napada, ipak je skinut i Antifa Šibenik, i Antifa Zagreb i Antifašistički vjesnik, koji je na svom portalu objavio članak zajedno s uputama kako doskočiti ovom problemu.

Naime, Facebook ovo radi poluautomatski. Nije previše bitno tko prijavljuje niti je li prijava uopće opravdana, već Facebook reagira nakon velikog broja prijava i bez stvarnog uvida u prijavljivane sadržaje. Tako antifašistički sajt može “poginuti” od ukazivanja na fašizam, što se, recimo dogodilo Antifašističkom vjesniku. Facebook to radi čak i krajnje suspektnim arbitrarnim odlukama, koje su više nego pozitivno raspoložene prema veličanju nacifašizma i njegovih kvislinga.

Organizacijska poruka, koja je procurila glasila je:

“Večeras od 20:00 ide tajni masovni napad na stranicu Antifa Zagreb, masovno prijavljivanje. Javite kome god možete, ali neka ostane u tajnosti sve do 20:00, a onda masovne prijave na tu stranicu. Osim same stranice, treba prijaviti i svaku objavu i sliku koju su stavili, tako će uspjeh biti siguran kao i sa stranicom ‘Antifa Šibenik’. Ovo je molba za akciju koja je došla od Urbane Desnice iz Splita. Što Bog da i sreća junačka!”

Korijene ovog “hibridnog rata” između hrvatskih neonacista, koji planiraju srušiti i Radničku frontu, pa se RF preventivno maknuo s društvene mreže, treba potražiti u pravomoćnoj haškoj presudi protiv hercegbosanskih ratnih zločinaca. Kako je refleks većine gorespomenutih blokiranih ultradesničara bio poricanje presude (inače jednoglasne, za razliku od one nategnute na odnos 3:2 u sudskom vijeću protiv Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka, a zbog koje smo tada pošteđeni pljuvanja po Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju) i veličanje “ovjerenog” ratnog zločinca, u prvom redu Slobodana Praljka, zaradili su veliki broj prijava zasad neutvrđenog porijekla. Prijaviti veličanje zločinca je kudikamo jednostavnije kada iza sebe imate UN-ov sud pa je tako i Facebook prvi puta stvorio dojam mjesta na kojem se ne tolerira glorifikacija zločinaca.

Bilo kako bilo, ovo je poruka koju Antifašistički vjesnik ima za korisnike koji ih podržavaju, premda to trajno ne rješava problem lažnog prijavljivanja:

“Za početak Antifa Šibenik od danas možete pratiti i na twitteru. A kako bi ih mogli pratiti i na Facebooku možete ih obavijestiti na ove lažne prijave jednostavnim postupkom. Kliknete na ? u gornjem desnom kutu -> Report a problem -> Something Isn’t Working -> Where is the problem? odaberete Pages i obavijestite ih s linkom na ovu vijest i kratkim tekstom o lažnim prijavama”, navode oni.


Tekst je prenesen s portala Lupiga.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close