AKCIJA

Sjedinjene države Levanta


Od 5. do 10. prosinca očekuju nas
Sjedinjene države Levanta, zajednički program Revije malih književnosti i Human Rights Film Festivala vezan uz države Levanta (Jordan, Libanon, Palestinu i Siriju). Objavljen je puni raspored programa, a evo što izdvajamo.

Dizajn Sjedinjenih država Levanta: Zoran Đukić

Književni program

Na svojoj 13. Reviji malih književnosti Booksa će ugostiti sedmero levantskih književnica i književnika. Dolaze redom priznati autori: libanonska feministička književnica Hoda Barakat, zabranjivani sirijski prozaist i scenarist Khaled Khalifa, palestinska pjesnikinja i novinarka Asmaa Azaizeh, sirijsko-kurdski pjesnik, prevoditelj, liječnik i aktivist Golan Haji, jordanski pisac, urednik, filozof i sportaš Maan Abu Taleb, palestinska prozaistica i istraživačica Adania Shibli te književnica za djecu i edukatorica Renad Qubbaj.

Gosti će se predstaviti čitanjem i razgovorom u Zagrebu (5. i 6.12., Kino Europa), Osijeku (7.12.), Dubrovniku (7.12.), Vukovaru (8.12.) i Rijeci (8.12.) Valja izdvojiti i da nas 8.12. u Medijateci Francuskog instituta očekuje razgovor prevoditeljice i profesorice Ingrid Šafranek s Hodom Barakat.

U sklopu Revije Booksa će objaviti i predstaviti antologiju levantske književnosti Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju u kojem je uz goste Revije predstavljeno još četvero autora. Selektorica radova je profesorica arapske književnosti Zeina G. Halabi s Američkog sveučilišta u Bejrutu koja je na portalu obrazložila svoj odabir. Antologiju će se i nakon Revije moći kupiti u Booksi.

Filmski i diskurzivni program

Na Human Rights Film Festivalu očekuju nas igrani i dokumentarni filmovi o Levantu, predavanja i razgovori s književnicima i politolozima. Izdvajamo dva predavanja politologa i sveučilišnog profesora iz Bejruta Fawwaza Traboulsija (Građanski rat i sjećanje 7.12. te Globalni rat protiv terorizma i ljudska prava 9.12.). Iz filmskog programa flomasterom podvlačimo filmove On the Bride’s Side (r. Antonio Augugliaro i Gabriela del Grande), Moja godina u Kekistanu (r. Patrik Hermansson) i Dobri domaćini (r. Andrej Korovljev). Nakon projekcija ovih filmova slijedi Q&A s redateljima.

Na otvaranju Sjedinjenih država Levanta (u utorak 5.12. u 18:00 u zagrebačkom Kinu Europa) očekuju nas čitanje i razgovor sa Sahar Mandour, Khaledom Khalifom i Golanom Hajijem te film Grad duhova Matthewa Heinemana. Vidimo se!

Slijede puni raspored i drugi detalji:

Raspored

utorak, 5.12.
Kino Europa

18:00 (dvorana MÜLLER)
― revija malih književnosti ― čitanje i razgovor
Gosti/šće: Sahar Mandour, Khaled Khalifa, Golan Haji

20:00 (velika dvorana)
― film Matthewa Heinemana: Grad duhova / City of Ghosts

srijeda, 6.12.
Kino Europa

18:00 (dvorana MÜLLER)
― Revija malih književnosti ― čitanje i razgovor
Gosti/šće: Maan Abu Taleb, Asmaa Azaizeh, Adania Shibli

četvrtak, 7.12.
Kino Europa

18.00 (dvorana MÜLLER)
Migrantske organizacije i njihovo iskustva u državama članicama EU (Austrija, Švedska i RH) – okrugli stol

18.00 (velika dvorana)
― film Zaradashta Ahmeda: Bez zaklona / No place to Hide

20.00 (dvorana MÜLLER)
― film Andreja Korovljeva: Dobri domaćini, uz prisustvo autora i gostiju / Q&A

Filozofski fakultet, 17.00
― predavanje Fawwaza Traboulsija: Građanski rat i sjećanje

Booksa, 18.00
― Revija malih književnosti ― Susret s izdavačima, gošća: Renad Qubbaj

petak, 8.12.

Kino Europa, 18:00 (dvorana MÜLLER)
― film Antonia Augugliaroa & Gabriele del Grande: On the Bride’s Side, uz prisustvo autora i producentice Gine Bruno / Q&A

Medijateka Francuskog instituta, 18:00
― Revija malih književnosti ― čitanje i razgovor
Gošće: Hoda Barakat & Ingrid Šafranek

subota, 9.12.
Kino Europa

17:15 (dvorana MÜLLER)
― film Patrika Hermanssona: Moja godina u Kekistanu / My Year in Kekistan, uz prisustvo autora / Q&A

18:00 (dvorana MÜLLER)
― predavanje Fawwaza Traboulsija: Globalni rat protiv terorizma i ljudska prava

18:00 (velika dvorana)
― film Pacha Veleza & Sierre Pettengill: Reaganov show / The Reagan Show

20:00 (velika dvorana)
― film Seana Bakera: Projekt Florida / The Florida Project

nedjelja, 10.12.
Kino Europa

18:00 (velika dvorana)
― film Travisa Wilkersona: Pitaš li se tko je pucao? / Did You Wonder Who Fired the Gun?

20:00 (velika dvorana)
― film Jima McKaya: Sedmoga dana / En el Séptimo Día

Revija na putu

četvrtak, 7.12.

Osijek
Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, 18:00
― čitanje i razgovor uz goste/šće: Golan Haji (Sirija-Kurdistan), Sahar Mandour (Libanon-Egipat), Adania Shibli (Palestina)

Dubrovnik
Narodna knjižnica Grad, 19:30
― čitanje i razgovor uz goste/šću: Khaled Khalifa (Sirija), Asmaa Azaizeh (Palestina), Maan Abu Taleb (Jordan)

petak, 8.12.

Vukovar
Gradska knjižnica Vukovar, 10:00
― čitanje i razgovor uz goste/šće: Golan Haji (Sirija-Kurdistan), Sahar Mandour (Libanon-Egipat), Adania Shibli (Palestina)

Rijeka
Knjižara Ex Libris, 18:00
― susret s riječkim autorima i izdavačima
19:00
― čitanje i razgovor uz goste/šće: Khaled Khalifa (Sirija), Asmaa Azaizeh (Palestina), Maan Abu Taleb (Jordan), Golan Haji (Sirija-Kurdistan), Sahar Mandour (Libanon-Egipat), Adania Shibli (Palestina), Fawwaz Traboulsi (Libanon)

* * *

Organizator Revije malih književnosti je Udruga za promicanje kultura Kulturtreger/Booksa, a organizatori Human Rights Film Festivala su Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture URK.

Program Sjedinjene Države Levanta financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Grad Dubrovnik, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva te Zaklada Kultura nova.

Revija na putu je dio programa koji se provodi kroz platformu Clubture u suradnji s udrugom Skribonauti, Mirovnom grupom mladih Dunav, Dubrovačkim knjižnicama Dubrovnik, Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek, knjižarom Ex libris iz Rijeke i ustanovom Rijeka 2020 EPK. Ovaj segment programa organizira se u suradnji s Centrom za mirovne studije, Zakladom Solidarna, Talijanskim kulturnim institutom, Francuskim kulturnim institutom, udrugom Kurziv/ Kulturpunkt.hr, Filozofskim fakultetom u Zagrebu te Akademijom Saharov i Uredom za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj.


Tekst je prenesen s portala Booksa.hr.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close