AKCIJA

Novi napad na Metelkovu

 

Prosvjed protiv novih napada na Metelkovu, održat će se u četvrtak, 14.12., na Prešernovom trgu u Ljubljani, s početkom u 9:30 sati. Autonomni kulturni centar AKC Metelkova poziva na obranu ne samo pojedinačnog Hostela, već i otpor daljnjoj privatizaciji i gentrifikaciji grada.

Foto: Metelkova, preuzeto s FB stranice protesta

Općina Ljubljana odlučila je prodati dio zemljišta na kojem se trenutačno nalazi Hostel Celica. Iako Hostel, kao komercijalno-turistički prostor već dugo ne utjelovljuje onaj autonomni duh Metelkove niti ciljeve s kojima je osnovan, cijeli Centar odlučan je u opiranju komadanja prostora i onome što vide kao drugi val gentrifikacije Ljubljane.

Međunarodno prepoznat primjer uspješne kulturne, urbanističke i društvene prakse, dom ne samo kulturnim radnicama i radnicima, umjetnicima i aktivistima, već i mnogim izbjeglicama, migrantima i tražiteljima azila, Metelkova je ponovo na udaru neprijateljskog preuzimanja dijela prostora, u svrhu nekretninskog profita.

Iako mjesto s kojima se Ljubljana i gradska uprava u svojim turističkim prospektima ponose, odnosi Metelkove s Gradom u dosadašnje 24 godine postojanja, nikada nisu bili laki.  Tome svjedoče i prošlogodišnji napadi, odnosno pokušaju rušenja Autonomne tvornice Rog koji u vidu sudskih postupaka protiv pojedinih korisnika još uvijek traju.

Organizatori prosvjeda zato pozivaju na otpor i vraćanje Celice u ruke onih koji su je stvarali i koji su dokazali da je dugoročni angažman i dugoročni interes zajednice važniji od profitnih motiva.

Podržite Metelkovu, podržite preostale prostore autonomnog kulturnog i društvenog rada.

Izjavu Metlekove možete pročitati ovdje, a događanja vezana za prosvjed pratiti ovdje.

 

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close