AKCIJA

Sveučilište je trebalo bolje

 

Sedamdeset članova Senata biralo je između napretka i poboljšanja kvalitete studiranja ili daljnjeg propadanja Sveučilišta u netransparentnost, klijentelizam i korupciju. 

Foto: MAZ

Uoči izbora novog rektora Sveučilišta u Zagrebu, u četvrtak 22. veljače održan je prosvjed pod nazivom “Sveučilište može bolje!” čiji je cilj bio svratiti pozornost na činjenicu da na tim izborima pravo glasa nemaju ni građani ni većina profesora i studenata Sveučilišta, dakle ljudi kojih se ti izbori najviše tiču.

Svega sedamdeset članova Senata na izborima bira rektora, odnosno smjer u kojem će se Sveučilište kretati naredne četiri godine. U ovom slučaju to je bio izbor između napretka i poboljšanja kvalitete studiranja ili daljnjeg propadanja Sveučilišta u netransparentnost, klijentelizam i korupciju.

U petak 23. veljače, na sjednici Senata (koja je unatoč apelima novinara, ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i HND-a ostala zatvorena za javnost) članovi Senata izabrali su Damira Borasa sa 54 glasa, dok je 15 glasova bilo za Damira Bakića, a jedan je glas bio nevažeći. Sveučilište u Zagrebu tako je dobilo novog starog rektora, iza kojeg su mnoge afere, poput pozivanja interventne policije na studente, trošenje javnog novca na tužbe protiv vlastitog studenta i medija koji su ga se usudili kritizirati, ukidanje novčane naknade za dobitnike Rektorove nagrade, raspuštanje Studentskog zbora Filozofskog fakulteta, ukidanje subvencioniranja ECTS bodova nastavničkim smjerovima na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, netransparentnost prilikom obnove studentskih domova, zaštita plagijatora, otpuštanja kritički raspoloženih profesora, nekontrolirano trošenje sredstava i drugi nezakoniti postupci koje je rektor pravdao autonomijom Sveučilišta.

Ponovno izabrani rektor Boras obećao je jače Sveučilište, bolje financiranje i više novca iz EU fondova za znanstvene projekte te je izjavio da se nada otvorenoj suradnji s medijima, kao i da oprašta svima koji su govorili protiv njega. Znači li to da nema namjeru nastaviti s tužbama, ostaje za vidjeti. Boras će svoj mandat započeti 1. listopada 2018., a na čelu Sveučilišta u Zagrebu ostaje sve do 1. listopada 2022. godine.

 

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close