AKCIJA

Spasimo Kruščicu!

 

Pridružite se crowdfunding kampanji i pomozite hrabrim ženama koje brane svoju rijeku! Rijeka Kruščica predstavlja bogatstvo lokalnom stanovništvu. Iako se ona trebala proglasiti parkom prirode, iznenada su se počeli izvoditi radovi da se na njoj izgradi hidroelektrana. Mještani su se tome odlučili usprotiviti.

Foto: Facebook/Zajednički Grad/Sindikalizacija

Sarajevska udruga Crvena pokrenula je prije nekoliko dana crowdfunding kampanju u svrhu prikupljanja financijske pomoći za žene koje brane rijeku Kruščicu. Naime ta je rijeka, koja se nalazi nadomak Viteza, ispod planine Kruščica, za lokalno stanovništvo oduvijek predstavljala prirodno bogatstvo, prostor rekreacije, plodnog podneblja bogatog kvalitetnom i ljekovitom termalnom vodom. S tog se prostora također vodom snabdijevaju i okolni gradovi, poput Viteza i Zenice. Kako se navodi u samom opisu kampanje, Kruščica na tim prostorima predstavlja izvor života lokalnog stanovništva, a još uvijek teče zahvaljujući ustrajnosti jedanaest žena.

Jer, s Kruščicom se pokušava napraviti ono što je na prostorima država bivše Jugoslavije postalo pravilom kada su u pitanju javna dobra – lokalno se stanovništvo ne pita za njihove želje, ne gleda se na održivi razvoj zelenih i javnih površina te se umjesto na javni gleda primarno i isključivo na privatni interes. Iako je u prostornom planu općine Vitez predviđeno da područje oko rijeke postane zaštićen krajolik/park prirode, ono što samo lokalno stanovništvo i želi, kako bi mogli nastaviti tradiciju rekreativnog turizma prema modelu održivosti i odgovornog korištenja resursa, dogodilo se to da je privatni izvođač došao na prostor Kruščice kako bi izgradio hidroelektranu. Stanovnici Kruščice tome su se usprotivili, a hrabra je skupina žena organizirala straže oko rijeke kako ne bi dopustile bagerima da se približe. Kako možemo pročitati u opisu kampanje, policija ih svakodnevno zastrašuje, stižu im kazne, a pokrenuta su i tri sudska procesa.

Stoga, kako bismo pomogli hrabrim ženama koje brane svoju rijeku, odazovimo se kampanji udruge Crvena koja će im upravo na 8. mart uručiti prikupljeni iznos. Crowdfunding kampanji možete doprinijeti još osam dana, a sve detalje možete doznati na ovom linku. Ne dopustimo prisvajanja javnih dobara i diktat privatnog nauštrb javnog interesa! Solidarno s hrabrim ženama Kruščice!

 

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close