AKCIJA

Ljutnja, otpor, promjena

 

Na 8. mart u nekoliko se hrvatskih gradova marširalo i upozoravalo na stanje prava žena u Hrvatskoj. 

Foto: MAZ

U Zagrebu je Noćni marš već treću godinu zaredom poveo feministički kolektiv fAKTIV, u Splitu udruga Domine, a u Rijeci udruge LORI i PaRiter. Ranije istog dana, Ženska mreža Hrvatske organizirala je protestnu akciju “Blagajnica hoće ići na more”, koristeći riječ blagajnica kao simbol svih potplaćenih i na druge načine obespravljenih radnica.

I na Maršu se upozorilo da su žene, iako obrazovanije, u radu višestruko diskriminirane: osim što su plaćene manje od kolega, češće rade na određeno i rijetko su na mjestima odlučivanja. No osim u javnom, žene su u lošijem položaju i u privatnom životu: u 80% veza žene obavljaju većinu kućanskih poslova, svaka treća u vezi doživljava fizičko nasilje, a svaka peta seksualno nasilje.

Marširajući, jučer su žene izrazile LJUTNJU zbog nesankcioniranog rodno uvjetovanog nasilja, izbjegavanja ratifikacije Istanbulske konvencije, udara na izborena reproduktivna i seksualna prava te sve češćih fašističkih ispada u društvu.

Upozorilo se da su žene potplaćene radnice i neplaćene kućanske radnice te da ih se doživljava isključivo kao roditeljice, odgajateljice i njegovateljice. Uz ljutnju, Noćni marš također je pokazao da su žene spremne pružiti OTPOR i zahtijevati PROMJENU boreći se za besplatno i kvalitetno javno zdravstvo, dostupan i besplatan pobačaj, ukidanje priziva savjesti ginekologa i ginekologinja; za obrazovanje, sigurna radna mjesta, solidarnu stambenu i mirovinsku politiku; ratifikaciju Istanbulske konvencije, rušenje mita o obitelji kao isključivo zajednici muškarca i žene čija je glavna svrha reprodukcija, te za pravednije društvo.

Fotografije s ovogodišnjeg zagrebačkog Noćnog marša, čiji je slogan bio “Ljutnja, otpor, promjena”, pogledajte u galeriji.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close