AKCIJA

Izložba: Pitanja u koja se trebamo udubiti

 

Kresovi su možda dogorjeli, ali program ide dalje! 

 

 

 

Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA iz Sarajeva i Centar za ženske studije Zagreb pozivaju vas na otvorenje izložbe i razgovor o djelovanju Antifašističkog fronta žena Bosne i Hercegovine između 1941. i 1953. godine, 7. svibnja s početkom u 17:30 (razgovor), odnosno 19 sati (otvorenje izložbe).

Koristeći službene dokumente prikupljene u sklopu trogodišnjeg istraživanja, ilustrirat ćemo okolnosti u kojima je AFŽ BiH djelovao te obuhvatiti osnovne neuralgične točke i proturječja ženske svakodnevnice vezana uz radne uvjete, distribuciju rada, političku edukaciju i položaj AFŽ-a naspram partije i vjerskih organizacija. Uz autoricu izložbe Andreju Dugandžić, u razgovoru sudjeluju Renata Jambrešić Kirin i Tijana Okić.

Izložba Pitanja u koja se trebamo udubiti nastala je na osnovu dugogodišnjeg i zajedničkog rada na prikupljanju i digitalizaciji Arhiva antifašističke borbe žena BiH i Jugoslavije (www.afzarhiv.org) koji je autorica, zajedno s Adelom Jušić, kreirala u okviru Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA. U fokus izložbe autorica postavlja feminističko kolažiranje svakodnevice koja se tiče društevnog, političkog, ekonomskog, afektivnog, zdravstvenog, reproduktivnog, privatnog i javnog života žena u Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji u periodu od 1946. do 1953. godine. Polazeći od dokumentacije i materijala iz online arhiva, pored nužnih pitanja koje donosi njihov sadržaj kada je riječ o revolucionarnim promjenama i istorizaciji samog pokreta, Andreja Dugandžić, iskorakom u kolažiranje, odgovara i na pitanje koje se tiče izlagačkih formata arhiva i arhivske dokumentacije.


Razgovor i izložbu organiziraju Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA i Centar za ženske studije Zagreb u sklopu projekta Organizirane žene na ljevici u periodu između dva rata, tijekom Drugog svjetskog rata i nakon rata. Program se organizira u sklopu proširenog programa Trnjanskih krijesova 2018. Projekt financira Rosa Luxemburg Stiftung South East Europe.
Izložba je otvorena do subote, 12. svibnja u 20 sati, svaki dan od 17 do 20.

 

 

 

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close