TEKST

Preminula Radojka Aralica-Gorjanc, politička radnica i nositeljica Partizanske spomenice 1941.

 

U 93. godini života 2. lipnja 2018. godine preminula je Radojka Aralica-Gorjanc, antifašistkinja, politička radnica, sudionica Narodnoosolobodilačke borbe te nositeljica Partizanske spomenice 1941. koja se dodjeljivala kao priznanje za sudjelovanje u borbi i odanosti Narodnooslobodilačkom pokretu.

Radojka Aralica-Gorjanc rođena je 1925. godine u Lici, u Škarama pokraj Otočca u obitelji Marte i Jove Aralice, predratnih komunista, te sestre Stojanke koja je bila članica SKOJ-a. U šestom razredu gimnazije 1941. godine kao članica SKOJ-a odlazi u partizane za što je i dobila priznanje u vidu Partizanske spomenice 1941.

Rat je provela na području Like, Primorja i Istre, gdje je upoznala prvog supruga Veljka Vučinića, predratnog komunista i političkog komesara s kojim je dobila dvoje djece. Nakon rata živi najprije u Rijeci, zatim u Zagrebu, gdje je upoznala drugog supruga, restauratora Dimitrija Gorjanca, s kojim je dobila još jedno dijete.

U Zagrebu je, osim rada u socijalnom osiguranju, bila društveno-politički aktivna na području općine Maksimir i u mjesnoj zajednici Ružmarinke. Za aktivnost u Crvenom križu i u sportskom društvu Partizan dobila je niz priznanja. U mirovinu je otišla s mjesta ravnateljice socijalnog osiguranja Maksimir u Klovićevoj ulici.

Aktivno je sudjelovala u radu saveza boraca, kasnije u savezu antifašista i Saveza komunista te i u radu SDP-a. Na lokalnoj listi SDP-a bila je najstarija kandidatkinja na prošlim izborima.

U vrijeme kada se sjećanje na Narodnooslobodilačku borbu i njene hrabre sudionike ne njeguje, već se zanemaruje ili čak negira, ostaje nam odati počast onima koji su nas zadužili time što su ove prostore oslobodili od fašizma. Jedna od njih bila je Radojka Aralica-Gorjanc koja je svojom antifašističkom borbom te političkom aktivnošću radila za boljitak društva u kojemu je živjela. Slava joj!

 

 

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close