TEKST

“U ime obitelji” traži pokretanje postupka pred Etičkim povjerenstvom Sveučilišta za nastavnike Pravnog fakulteta

 

Udruga “U ime obitelji” podnijela je zahtjev dekanu Pravnog fakulteta 7. srpnja 2018. godine za pokretanjem postupka pred Etičkim povjerenstvom Sveučilišta protiv dr.sc. Antonije Petričušić, Mateje Čehulić te dr.sc. Daria Čepe.

Foto: Wikipedia

Udruga je pokretanje postupka protiv navedenih znanstvenika zatražila zbog  članka koji su napisali prošle godine, pod naslovom Gaining Political Power by Utilizing Opportunity Structures: An Analysis of the Conservative Religious-Political Movement in Croatia, u časopisu Politička misao. Na navedeni zahtjev udruge “U ime obitelji” reagiralo je i Hrvatsko politološko društvo navodeći kako je članak uspješno prošao recenzentsku proceduru te je time zadovoljio standarde istraživačke i znanstvene etike te da inicijativu udruge “U ime obitelji” smatra “pokušajem pritiska na etička tijela, stručnu i širu javnost, i ciljanim udarom na akademske slobode.”

U znak solidarnosti i potpore autorima članka te u obranu akademskih sloboda i slobode govora pokrenuta je i peticija koju možete potpisati ovdje, a kako će dekan Pravnog fakulteta reagirati na zahtjev za disciplinskim postupkom ostaje nam tek vidjeti. Podsjetimo, ovo nije prvi slučaj da navedena udruga reagira na tekstove i članke koji se bave samom udrugom. Prema pisanju portala Novosti, udruga je do sada podnijela najmanje 16 tužbi usmjerenih prema najmanje deset hrvatskih medija. Solidarizirajmo se s nastavnicima Pravnog fakulteta čije su se slobode pisanja i istraživanja ovdje našla na udaru!

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close