TEKST

Kako se ispričati za zločine — Priručnik za političare

 

Simboličke reparacije poput isprika snažno doprinose smanjenju društvene segregacije, međusobne netrpeljivosti i mržnje u društvu na način da odlučno, jasno i nedvosmisleno osuđuju počinitelje kršenja međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog prava o ljudskim pravima. Ovim simboličkim gestama žrtvama se vraća dostojanstvo i daje nada da se brutalnosti više neće ponoviti. – Kako se ispričati za zločine, Inicijativa mladih za ljudska prava

Izvor: Facebook stranica Inicijative mladih za ljudska prava

Na konferenciji za medije 31. srpnja Inicijativa mladih za ljudska prava predstavila je priručnik Kako se ispričati za zločine te ukazala na dužnost isprike političara na najvišim funkcijama preživjelima i obiteljima žrtava ratnih zločina i kršenja ljudskih prava koje su počinili pripadnici državnih institucija.

Prenosimo vam dio priopćenja za javnost:

 Priručnik su predstavili Nikola Puharić i Branka Vierda iz Inicijative mladih te su pozvali predsjednicu Grabar Kitarović i premijera Plenkovića da upute ispriku žrtvama zločina počinjenih za vrijeme i nakon VRO Oluja, a građane da potpišu online peticiju #ISPRIKA koju je pokrenula Inicijativa mladih.

U Hrvatskoj postoji nedostatak razumijevanja političara za dužnost adresiranja zločina iz prošlosti za koje odgovornost snosi Republika Hrvatska, što je i povod objavljivanja priručnika. Važno je naglasiti kako odgovornost ne predstavlja krivnju naroda i države. Krivnju za zločine nose pojedine osobe i ona se utvrđuje osuđujućom presudom, a političari, društvo i svaki građanin imaju odgovornost osuditi te zločine.

Dvadeset i tri godine nakon završetka rata, niti jedan visoki državni dužnosnik/ica nije uputio iskrenu ispriku žrtvama zločina i teških kršenja ljudskih prava za koje je nedvojbeno utvrđeno da su počinjeni od strane pripadnika institucija Republike Hrvatske ili jedinica pod kontrolom RH te se odnos političara prema žrtvama pogoršava iz godine u godinu. Činjenica je i da odgovorni nisu privedeni pravdi, što još više ukazuje na nužnost isprike kao oblika simboličkog prepoznavanja patnje žrtava i minimuma moralne satisfakcije za žrtve.

Isprika upućena od najvišeg državnog vrha može snažno doprinijeti pomirenju država i društava, prepoznavanju patnje preživjelih i obitelji žrtava zločina te vraćanju njihovog dostojanstva.

Prvi koji su dužni uputiti ispriku žrtvama VRO Oluje su predsjednica i premijer. S obzirom na funkciju koju obnašaju, ovom simboličkom gestom imaju priliku pokazati da je država spremna priznati činjenice, preuzeti odgovornost za zločine te osigurati da takve radnje ne naiđu na odobravanje i da se više ne ponove. Iskrena isprika upućena od strane visokih državnih predstavnika pokazuje i kako to društvo ima snage suočiti se s prošlošću te priznati i osuditi nehumana djela.

Također, izrazito je bitan i način upućivanja isprike, što priručnik Inicijative mladih posebno naglašava. Glavna Skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 16. prosinca 2005. godine rezoluciju s preporukama državama (u glavi IX. Reparacije za pretrpljenu štetu) da satisfakciju žrtvama omoguće i u obliku javne isprike, koja uključuje priznanje činjenica i preuzimanje odgovornosti.

Isprike moraju biti javne i dostojanstvene te trebaju biti upućene pred žrtvama i na mjestima koja su značajna za njihova stradanja. Takav javni iskaz mora sadržavati činjenice o tome da su u prošlosti počinjena kršenja ljudskih prava koja su žrtvama nanijela ozbiljnu i nepopravljivu bol te prihvaćanje dijela odgovornosti za ono što je učinjeno ili je propušteno učiniti.

Cilj isprike je osnažiti društvo u cjelini da se suoči s razlozima koji su uzrokovali konflikte i nasilje koji su omogućili masovno kršenje ljudskih prava te da se nedvojbeno potvrdi činjenica da su se zločini dogodili i da su prouzročili neizmjernu štetu žrtvama.

Sam priručnik  osim uputa i preporuka u par poglavlja daje primjere i analize dobre prakse kao i primjere iz Hrvatske:

Kako se ispričati za zločine namijenjen je prvenstveno političarima, ali i predstavnicima medija u svrhu praćenja procesa tranzicijske pravde u Hrvatskoj. Kroz pet poglavlja prikazuju se definicije osnovnih pojmova važnih za razumijevanje procesa suočavanja s prošlošću, objašnjava važnost isprike kao sastavnog dijela ostvarenja tranzicijske pravde, analiziraju se primjeri iz međunarodne i hrvatske prakse te na kraju donose preporuke za političare kako se formalno i službeno ispričati.

Kako navode i u priručniku, objavljivanje je potaknuto nedostatkom razumijevanja hrvatskih političara za dužnost adresiranja zločina za koje odgovornost snosi Republika Hrvatska. Političari simboličkom gestom mogu pokazati kako društvo ima snage suočiti se s prošlošću te priznati i osuditi nehumana djela.

TAGOVI

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close