TEKST

Sedamnaestogodišnja Palestinka Ahed Tamimi puštena iz izraelskog zatvora

 

Sedamnaestogodišnja Palestinka Ahed Tamimi puštena je iz izraelskog zatvora nakon što je tamo privedena jer je rukom udarala izraelske vojnike koji su upali u dvorište njezine obiteljske kuće. Njezin je slučaj stavio fokus i kritiku na nehuman tretman države Izrael ne samo prema Palestincima općenito, već posebno prema palestinskoj djeci.

 

foto: Diaa Hadid

Sedamnaestogodišnja Palestinka Ahed Tamimi puštena je iz izraelskog zatvora, nakon što je tamo privedena u prosincu prošle godine. Da podsjetimo, Ahed Tamimi završila je u zatvoru nakon što je vikala i rukom udarala izraelske  vojnike koji su upali u kuću njezine obitelji. U prosincu prošle godine obitelj Tamimi sudjelovala je u prosvjedu zbog odluke američkog predsjednika Trumpa da Jeruzalem proglasi glavnim gradom Izraela. Tijekom prosvjeda, izraelski vojnik je gumenim metkom pogodio njenog petnaestogodišnjeg rođaka Muhameda u glavu, zbog čega je on odmah završio na operaciji glave te nekoliko dana ostao u komi. Nedugo potom, vojnici su ušli u dvorište kuće obitelji Tamimi te nakon što su odbijali otići Ahed je iskazala otpor  zbog čega je završila u zatvoru, a o čemu smo već i opširno pisali.

Cijeli je događaj izazvao veliku pažnju, pogotovo jer je u fokus stavio nehumani tretman koji izraelska država ima ne samo prema Palestincima općenito, već prema palestinskoj djeci. Samoj Ahed, koja ima svega sedamnaest godina, prijetila je zatvorska kazna od čak deset godina, a pretpostavlja se da je ona samo jedno od 350 palestinske djece koja su trenutno u izraelskim zatvorima ili pritvorima jer su bacali kamenje na izraelsku vojsku. Prema podatcima organizacije Defence for Children International – Palestine, od 2000. godine je kroz izraelske vojne sudove prošlo čak 8 000 palestinske djece.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close