AKCIJA

Projekcija filma “Tvornica je naša”

 

U petak 10. kolovoza u 20 sati u Rijeci će se održati projekcija dokumentarnog filma “Tvornica je naša”. Film prikazuje borbu radnika tvornice ITAS iz Ivanca, radnika koji su preuzeli upravljanje tvornicom kada joj je prijetio stečaj, otkazi te zatvaranje proizvodnih pogona.

Foto: Radnička fronta/Facebook event Projekcija filma “Tvornica je naša”

Više o samom eventu u organizaciji Radničke fronte možete pronaći ovdje, a mi prenosimo opis u cijelosti. Vidimo se na filmu!

“Nakon višegodišnje agonije, polakog i sustavnog zapuštanja domaće brodogradnje koju sada pokušavaju preuzeti i uništiti zemljišni špekulanti, RH za bilo kakvo rješenje ove za makroekonomiju strateške industrije trenutno čeka odgovor i odobravanje planova rekonstruiranja od Europske komisije. Program rekonstruiranja naručen je od nesposobne i korumpirane uprave „Uljanika“, u čijem je sastavu riječki 3. Maj, i zasigurno čak i ako prođe, neće donijeti svjetlije dane ovoj industriji. Pred brodogradnjom i nastavkom ove industrije su dani puni upitnika, uprave rade protivno interesu industrije i radnika, „žuti“ sindikalisti umrtvljuju eventualne glasove otpora. Lokalna vlast nema sredstava niti političke volje napraviti ništa, a država mora stajati sa strane i prepustiti tradiciju brodogradnje „tržištu“ što ujedno znači i moguće stečajeve, prodaju imovine, otpuštanja, smanjenje i naposljetku gašenje proizvodnje. Jedino moguće rješenje je radničko samoorganiziranje, te prisiljavanje i lokalne i državne vlasti na spas posrnule, ali po domaće gospodarstvo izrazito bitne industrije.

Dragutin Varga, borbeni je sindikalist tvornice ITAS iz Ivanca. Ta tvornica danas je najbolji primjer uspješne radničke borbe i očuvanja proizvodnje i radnih mjesta uslijed stečaja do kojega je dovela pljačkaška privatizacija. Iako je sve bilo spremno za rušenje tvornice, prodaju strojeva i masovno dijeljenje otkaza radnicima, ITAS-ovci su preuzeli stvar u svoje ruke i danas su jedini vlasnici i krojači sudbine ove tvrtke i tvornice koja uspješno posluje, koja je zadržala i proizvodnju i radna mjesta. Kako je do toga došlo, reći će nam protagonisti u dokumentarnom filmu „Tvornica je naša“ i naknadno i sam Dragutin Varga.”

 

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close