TEKST

Čile — raj za žene?

 

Tri žene izbodene su na prosvjedu zalažući se za siguran i dostupan pobačaj. Zemlja radnje? Čile. Država koju kršćanski fundamentalisti obožavaju isticati kao raj za žene. Ako bi se njima vjerovalo, za sve osim spomenute tri.

Foto: Pixabay

Što je to toliko divno u čileanskom zakonu o abortusu? Malo povijesti. Pobačaj je u Čileu dopušten (ionako poprilično restriktivnim) zakonom iz 1931. godine – prema njemu je svaka žena čiji je život bio u opasnosti mogla zatražiti abortus ako je za to imala suglasnost dvaju liječnika. 15. rujna 1989. godine, za vrijeme vojne diktature, pobačaj je ukinut i to zbog “napretka u medicini. Tako je, dobro ste pročitali, medicina je toliko napredovala da ne postoje slučajevi u kojima je život žene ugrožen. Pa iako nije jasno kako itko zapravo može podržavati prakse ludog fašista, kakav je, bez ikakve sumnje, bio Pinochet, udruga Vigilare redovito slaže hvalospjeve tom divnom nasljeđu vojne diktature – kriminalizaciji pobačaja. Samo oni to ne zovu tako. Oni to nazivaju “najsigurnijim mjestom u svijetu za majčinstvo”.

Vigilare prenosi tekst Elarda Kocha. Članak u originalu možete pročitati ovdje. I u njemu iznosi ove tvrdnje:

“U slučaju Čilea, izuzimajući smrti uzrokovane neporođajnim uzrocima (koji se, također, nazivaju i neizravnima), 30 majčinskih smrti zabilježene su u 2010., sa stopom smrtnosti od 11,9 na 100 000 živorođene djece. To Čile smješta na drugo mjesto na američkom kontinentu, odmah iza Kanade, s boljim majčinskim zdravljem od SAD-a.” To nije točno. Iza Kanade (gdje je pobačaj legalan) je Urugvaj (u kojem je pobačaj također legalan), a tek onda Čile.

Sjetimo se ovdje i riječi Aarona Levensteina i njegove statistika je poput bikinija. Ono što Koch u potpunosti zaboravlja jest činjenica da baš zbog kriminalizacije pobačaja ilegalni pobačaji kao i sve njihove komplikacije prolaze ispod radara, a logično je da se neprijavljuju zbog straha od kazne. Ako nema podataka o ilegalnim abortusima, to nipošto ne znači da ih nema!  U Čileu, žene koje pate od komplikacija nakon što su se podvrgnule ilegalnom i nesigurnom pobačaju neće to priznati zbog straha od kazne. Iz istog razloga, mnoge žene ni ne zatraže medicinsku pomoć, a ako je zatraže, liječnici te komplikacije mogu pogrešno prijaviti, ili ne prijaviti uopće, kako bi zaštitili svoje pacijentice.

Koch dalje kaže, a Vigilare prenosi: “Smrtnost povezana s pobačajem smanjena je u posljednjih 50 godina za 99 posto. Štoviše, ovo smanjenje nastavilo se čak i nakon zabrane ‘terapeutskoga pobačaja’ 1989., potvrđujući da je zakon koji je dopuštao takve pobačaje bio potpuno neuspješan u smanjenjenju majčinske smrtnosti ili u rješavanju iznimnih slučajeva kada je majčin život bio u opasnosti. Ovo nije manji problem jer pobačajna smrtnost majke služi kao argument za promicanje ozakonjenja pobačaja u Irskoj, Čileu i Latinskoj Americi općenito.” Ako je Irska, uz Maltu i Poljsku primjer i za što, onda je primjer zemlje u kojoj su žene desetljećima putovale (i još putuju) u susjedne zemlje kako bi prekinule trudnoću ili pak zatražile postabortivnu skrb. Također, zakon o pobačaju prije uvođenja diktature ionako je bio restriktivan, prerestriktivan da bi se iz te promjene mogli izvlačiti zaključci kakve izvlači Koch.

Koch tvrdi: “Tijekom 1960-ih, gotovo 45% hospitaliziranih slučajeva bili su povezani s induciranim (izazvanim) pobačajem. Nastavak stope smanjenja hospitaliziranih slučajeva zbog bilo koje vrste pobačaja, spontanoga ili induciranoga, u Čileu od 1967.  pokazuje da se praksa induciranih pobačaja, također, smanjuje istovremeno sa smrtnošću koja je uzrokovana pobačajem. Zapravo, procjena provedena prije nekoliko mjeseci pokazuje da se tijekom prošloga desetljeća samo 10 od 19% hospitaliziranih slučajeva u Čileu odnosilo na inducirane pobačaje.” Čini se ovdje da autori studije podcjenjuju broj induciranih pobačaja i komplikacija izazvanih induciranim pobačajima, dok istovremeno precjenjuju broj spontanih pobačaja i komplikacija nakon spontanih pobačaja. Prema njima, čak 88% čine spontani pobačaji. Niz znanstvenih studija to opovrgava i spušta broj hospitaliziranih žena zbog spontanih pobačaja u Čileu na čak samo 28%.

Dalje Koch priznaje, a Vigilare prenosi, “Većina induciranih pobačaja u Čileu danas se provodi pribjegavanjem ilegalnoj nabavi misoprostola na crnom tržištu, što je očito unosan posao bez odgovarajuće kontrole, iako je to protuzakonito. To je  činjenica koja bez sumnje zahtijeva pažnju zdravstvenih i medicinskih autoriteta, posebice zbog povezanih zdravstvenih rizika za majku.” Smanjenje morbiditeta i mortaliteta žena zbog rizičnog pobačaja u Čileu moguće je povezati s većim pristupom i primjenom kontracepcije, ali i uporabom gore spomenute metode pobačaja. Suprotno navedenom, misoprostol, lijek kojim se može inducirati nekirurški pobačaj, legalan je i dostupan. Štoviše, mnoge aktivistice pomažu ženama koje traže pobačaj nabavu lijeka. Uporaba misoprostola kao abortivnog sredstva manje je rizična od ilegalnih kirurških postupaka i smatra se važnim faktorom u smanjenju smrti povezanih s pobačajem u Čileu.

 

I.Š.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close