AKCIJA

Festival alternative i ljevice Šibenik — FALIŠ 2018.

 

U Šibeniku se od 5. do 8. rujna 2018. godine održava još jedan u nizu Festivala alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ), uz bogat program te vrlo zanimljive teme i goste.

Facebook stranica “Fališ”

 

Ovogodišnji će se FALIŠ tako uvelike baviti turizmom i posljedicama utrke za profitom po javno dobro te općenito svim onim problemima koje turizam donosi sa sobom (koncesije, oduzimanje javnih dobara, crpljenje resursa….). Cijeli program ovogodišnjeg festivala možete pronaći ovdje, a proglas festivala prenosimo u cijelosti:

 

6. FALIŠ

Prije nego netko upita jesmo li mi, možda, protivnici takozvane povoljne investicijske klime, smatramo li da pravo na crpljenje prirodnih resursa, više nego vlasnici kapitala, imaju stanovnici Dalmacije, vjerujemo li da su gradovi na obali mjesta koja trebaju biti u funkciji svojih građana, a ne popularne destinacije bez komunalnog reda i s infrastrukturom koja puca po šavovima,onako kako pucaju proračuni obitelji čiji je život skuplji nego u kontinetalnom dijelu Hrvatske; odgovorit ćemo iskreno i kratko: DA!

Ili, kako u jednom intervjuu kaže suradnik i prijatelj FALIŠ-a, Jurica Pavičić: „’Ne prodati djedovinu strancu’ je konzervativni ideologem, ksenofobna floskula. Poanta je da se ‘prodaja’ shvati kao klasni odnos. Ključno pitanje je tko će crpiti zaradu iz krajobraza i prostora; lokalci ili krupni građevinski, pseudo-turistički biznis. To je pravo ideološko pitanje, a nisu ideološka pitanja partizani i ustaše“.

Uzgred rečeno, pitanje ustaše ili partizani je civilizacijsko, a oni kojima treba objasniti jedini ispravan odgovor, svakako na Malu ložu i ne dolaze.

Kada smo prošle godine, zaključujući peti FALIŠ, najavili da ćemo se na ovogodišnjem, šestom, baviti turizmom i posljedicama utrke za profitom po javno dobro, nije baš da smo izazvali masovno oduševljene, čak ni među onima koji su svake godine, od prve srijede u rujnu pa do subote, bili uz nas. A onda su, prvo, utjecajni globalni mediji počeli pozivati publiku da zbog gužve zaobilaze popularne destinacije u Hrvatskoj, da bi zatim hrvatski Institut za turizam objavio rezultate redovnog, godišnjeg izvješća u kojem je, po prvi puta, zabilježeno i nezadovoljstvo gostiju domaćinima. Ljudima koji se nisu rodili da mijenjaju plahte, služe koktele, budu po cijeli dan nasmijani i da nikada ne idu liječniku, po kruh, ne žele studirati, ne pada im na pamet prilaziti nekadašnjim plažama svog djetinjstva, na kojima danas koncesionari iznajmljuju ležaljke i s prezirom gledaju one što su pomislili kako je more i njihovo.

Za samo dvanaest mjeseci stigli smo od sjajne, rekordne, neopisive, prekrasne turističke 2017. u nedovoljno popunjenu, razočaravajuću, nesređenu, kaotičnu 2018. Kao da smo se, zajedno s gostima, trudili potvrditi ono što je rečeno kada smo krenuli s FALIŠ-em: da su danas lokalni problemi  globalni, u istoj mjeri u kojoj su globalni i naši, svakodnevno vidljivi i sve teže podnošljivi.

Dobro došli na šesti FALIŠ, na Malu ložu: još jedno mjesto za jednu borbu. ”

 

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close