TEKST

Okrugli stol: Pravo na priču — Kultura, moć i #metoo

 

Jučer se u sklopu Festivala svjetske književnosti održao Okrugli stol: Pravo na priču – Kultura, moć i #metoo na kojem su sudjelovali filozofkinja Rada Iveković, književnica Lejla Kalamujić te književnik i politolog Igor Štiks, dok je moderatorica bila Maša Grdešić.

Foto: MAZ

Tema je vrlo aktualna jer se zahvaljujući #MeToo pokretu problem seksualnog nasilja nad ženama ponovno našao u središtu društvene pažnje. Brojna svjedočanstva žena, kao i nekih muškaraca, o doživljenom seksualnom nasilju na radnom mjestu pokazuju da je riječ o strukturnom društvenom problemu koji nije ograničen isključivo na Hollywood. Sudionici su razgovarali o reakcijama na pokret, njegovim uspjesima i ograničenjima, ali i o odnosima moći u književnoj industriji.

Možda nas se najviše dojmila rečenica sjajne Lejle Kalamujić koja je izjavila kako se rađamo u jeziku, ali se, na žalost, rađamo u patrijarhatu. Rada Iveković pretjerivanje samog #MeToo pokreta nazvala je nužnim i potrebnim (u svakom pokretu i svakoj revoluciji), a na pitanje moderatorice o tome je li #MeToo prešao granicu (kao što se pitaju brojni američki mediji) odgovorila je: Mora, ako misli išta postići. Na priču se nadovezao Igor Štiks sa spominjanjem sufražetkinja i filma “Edukatori” te reakcija svojih studenata na njega zaključujući da nam je spremnost na akciju mala, a pozivanje na moral veliko.

Ako još niste, svakako pročitajte intervju s Lejlom Kalamujić i Lamijom Begagić ovdje.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close