AKCIJA

Škola neophodnog znanja 03.-07.12.2018. — HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL

 

MaMa, Booksa i Kulturpunkt ponovno organiziraju kratku “Školu neophodnoga znanja”, popratni program HRFF-a, u trajanju od 03. do 07. prosinca u MaMi. Od 2015., na “Školi” su sudjelovali umjetnici i filozofi Dubravka Ugrešić, Alexander Garcia-Düttmann, Slobodan Šijan, Peter Szendy i Nathan Brown, a ove će godine Škola ugostiti četvero umjetnika i teoretičara okupljenih pod zajedničkom temom festivala, Pobunjena želja, u dva modula: “Radikalni kvir” i “Suvremene umjetničke interpretacije”.

Prva je gošća njemačka teoretičarka Roswitha Scholz, članica kolektiva Exit i jedna od urednica istoimenog časopisa.

Roswitha Scholz

Exitovci su predstavnici Wertkritik (Kritika vrijednosti) struje marksizma, a nastali su raspadom grupe Krisis čiji su članovi odbijali prihvatiti Scholzinu Wertabspaltungstheorie – tezu po kojoj je moderno društvo strukturno podijeljeno na orođenu “mušku” sferu proizvodnje vrijednosti i orođenu “žensku” sferu reproduktivne aktivnosti koja nije posredovana vrijednošću.

Neophodno znanje o vezi roda i kapitalizma, Scholz će predstaviti u ponedjeljak 03.12. u 18:00 predavanjem pod naslovom “Teze o kapitalizmu i hijerarhijskim rodnim odnosima”.

U utorak 04.12. u 16:00, filmska i vizualna umjetnica, jedna od “25 novih imena nezavisnog filma 2018“ (Filmmaker Magazine), održat će master-class, povezan s projekcijom njezina najnovijeg filma “Stvorenje pored tebe”, inspiriran opusom Wilhema Reicha.

Melika Bass

Kako sama kaže: “Reichov dalekosežan utjecaj na ono što danas nazivamo pokretima “wellness” i “um-tijelo”, kao i kulturne vrijednosti njegovih radikalnih društvenih pozicija (pro-kontracepcija, pro-choice i pro razvod prava u Europi tijekom tridesetih godina 20. stoljeća, za početak) ne mogu se ignorirati. No kao i većina patrijarhalnih povijesnih kultnih likova, nije trebalo puno istraživanja kako bi se utvrdilo kako Reichovi utopijski ideali nisu etički podložni manipulacijama njegovim metodama i eksperimentima.” Stoga protagonistice Melikinog filma, plesačice Selma Banich i Penelope Hearne Reichove ideje koriste samo kao polaznu točku i iza šifri patologije i jezika, (za)okružuju nešto daleko više unutarnje i privatno, te stvaraju suvremeni feministički odgovor na Reicha.

Na temu radikalnog kvira, vraća se u dvodnevnom seminaru 05. i 06. 12. britanska kvir marksistkinja i povjesničarka roda Jules Joanne Gleeson.

Jules Gleeson

U prvom će se predavanju baviti tijelom, dok će sljedeći dan problematiku proširiti uvodom u opresiju interspolnih tijela, te poviješću “endokrine revolucije” – otkriću (spolnih) hormona početkom 20. stoljeća. Seminar će zaključiti raspravom o perspektivama trans feminizma.

Ovogodišnju Školu zaokružit će u petak, 07.12. u 16:00 beogradski teoretičar povjesničar umjetnosti Branko Dimitrijević, predavanjem o Sweet Movie, kojega od početka prati stigma najdiskutabilnijeg ostvarenja Dušana Makavejeva.

Branko Dimitrijević

Dimitrijević će predstaviti specifičan i radikalan odnos Makavejeva prema dimenziji filmske montaže i njene snage u smislu atipičnije filmske naracije, vodeći slušatelje ka tezi koju je iznio u svojoj knjizi Slatki film Dušana Makavejeva: da se radi o filmu koji je pokazatelj Makavejevljevog osobnog previranja i preispitivanja humanističke ideologije, po kojoj je suština ispunjenja “ljudske prirode” u ostvarivanju pune slobode kao ideala.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close