TEKST

Deset knjiga koje zaslužuju mjesto na vašoj listi

 

Godina koja se polako bliži kraju, donijela nam je niz zanimljivih knjiga. Donosimo izbor od deset naslova, za svakoga ponešto!

Foto: Pixabay

 

Broad Band: The Untold Story of the Women Who Made the Internet Claire L. Evans pokazuje da povijest tehnologije nisu samo muškarci, mašine, garaže i štreberi, već da su žene od početka imale važnu ulogu. O tome smo već i pisali OVDJE.

Feminasty: The Complicated Woman’s Guide to Surviving the Patriarchy Without Drinking Herself to Death Erin Gibson serija je eseja koji otkrivaju skrivena pravila koja život žene čine nepotrebno teškim i dekonstruiraju ih na način koji je hrabar, provokativan i smiješan.

Not That Bad: Dispatches from Rape Culture provokativna je zbirka u koju je Roxane Gay prikupila izvorne i prethodno objavljene radove koji se bave pitanjima poput što znači živjeti u svijetu u kojem žene moraju mjeriti zlostavljanje, nasilje i agresiju s kojima se suočavaju.

So You Want to Talk About Race Ijeome Oluo istražuje složenu stvarnost današnjeg rasnog krajolika – od bijelih privilegija i policijske brutalnosti do sustavne diskriminacije i pokreta Black Lives Matter.

Algorithms of Oppression: How Search Engines Reinforce Racism Safiyje Umoje Noble rezultat je analize tekstualnih i medijskih pretraživanja, kao i opsežnog istraživannja o plaćenom internetskom oglašavanju. U knjizi Noble izlaže kulturu rasizma i seksizma te piše kako se rasizam i seksizam šire u 21. stoljeću.

Educated Tare Westover memoari su o ženi koja je prvi put u učionicu stupila sa 17 godine, jer se njezina obitelj protivila obrazovanju. Priče je to o ženi koja je iz zabačenog Idaha uspjela doći do Harvarda i Cambridgea, ali i priča o tome što je obrazovanje i kamo nas sve može dovesti.

The Woman’s Hour: The Great Fight to Win the Vote Elaine F. Weiss inspirativna je priča o aktivistkinjma koje su se borile (i izborile) za vlastitu slobodu.

Fly Girls: How Five Daring Women Defied All Odds and Made Aviation History Keitha O’Briena priča je o pilotkinjama koje su se natjecale u popularnim i iznimno opasnim utrkama aviona, i – pobijedile.

The Witch Doesn’t Burn in This One (Women Are Some Kind of Magic #2) Amande Lovelace zbirka je poezije koja žene potiče na otpor i ohrabruje ih da preuzmu kontrolu nad vlastitim pričama.

The Tattooist of Auschwitz Heather Morris utemeljena je na razgovorima s Ludwigom Sokolovim koji je preživio Auschwitz.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close