AKCIJA

Strašne žene sve u 16! — Rosa Luxemburg

 

Uoči osmog marta Prostor rodne i medijske kulture K-zona, pod platformom Fierce Women, organizira predavanje o Rosi Luxemburg — jednoj od najvažnijih socijalističkih teoretičarki i marksistkinja. Predavanje će na obljetnicu rođenja Rose Luxemburg održati Ankica Čakardić u Društveno kulturnom centru Šesnaestica (Ozaljska 16, II kat) u utorak, 5. ožujka, s početkom u 18h.

Foto : Facebook event Strašne žene sve u 16!-Rosa Luxemburg

Događaj ‘Strašne žene sve u 16: Rosa Luxemburg’ se organizira u sklopu projekta ‘Strašne žene’ kojeg financijski podupire Ministarstvo kulture. Društveno kulturni centar ‘Šesnaestica’ korisnica je institucionalne potpore Zaklade Kultura Nova,a poziv na događaj prenosimo ovdje u cijelosti.

Rosa Luxemburg (1871. – 1919.) jedna je od najznačajnijih predstavnica europskog socijalističkog pokreta. Ova strastvena kritičarka kapitalizma i radikalne akcije za vrijeme svog života pripadala je nizu obespravljenih manjina podjednako zbog svog porijekla i sudbine: kao dijete iz židovske obitelji nosila se s antisemitizmom i trajnim invaliditetom od rane mladosti, a kao Poljakinja često je izrugivana od strane svojih političkih neprijatelja. Ništa od navedenog nije ju spriječilo da svoj život vodi suprotno očekivanjima od žena tadašnjeg vremena. Diplomirala je i doktorirala u doba kada je malen broj žena pohađao sveučilišta, te je jedna od prvih aktivno uključenih u političke procese za žensko pravo glasa i vidljivost žena u politici. Borba Rose Luxemburg protiv rata i njeno radikalno inzistiranje na spajanju političkih sloboda i društvene jednakosti relevantno odzvanjaju i danas, u godini kada obilježavamo stoljeće od njenog nasilnog ubojstva. Uz Rosu Luxemburg, predavanje će se osvrnuti i na ostale relevantne žene Druge internacionale, saveza socijalističkih i radničkih udruženja, poput Alexandre Kollontai, Clare Zetkin i Nadežde Krupskaye.

Predavanje će održati Ankica Čakardić , zaposlena kao docentica i nositeljica Katedre za socijalnu filozofiju i Filozofiju roda na Odsjeku za filozofiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tu ostvaruje interese za socijalnu i političku filozofiju, marksizam, filozofiju roda, luksemburgijansku i feminističku kritiku političke ekonomije. Svoje radove izlagala je na brojnim konferencijama i kao gošća na sveučilištima u Njemačkoj, Poljskoj, Britaniji, Španjolskoj, Švicarskoj, Latviji, Švedskoj, Austriji, u zemljama bivše Jugoslavije, Grčkoj, Mađarskoj i SAD-u. Članica je uredništva sabranih djela Rose Luxemburg pri izdavačkoj kući Verso. Surađuje s različitim znanstvenim, kulturnim i društvenim organizacijama, inicijativama i projektima. Bila je voditeljica obrazovnog programa u Centru za ženske studije od 2011. do 2018. godine. Socijalistička i feministička je aktivistkinja.

Nakon predavanja druženje se nastavlja u neformalnoj atmosferi u proslavi godine dana od lansiranja crowdfunding kampanje za edukativnu društvenu igru ‘Fierce Women’ uz nagradni kviz i kartanje! Ovim povodom BRLOG zadružna pivovara poklonila je pivo iz svog već dobro poznatog i prokušanog asortimana koje će biti dostupno na donacije – od čega sav prihod s eventa ide za organizaciju Noćni marš – 8. mart koji organiziraju drugarice iz feminističkog kolektiva Faktiv.

Informacije o događaju pratite na Facebook eventu.

 

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close