TEKST

Čestitamo vam Dan oslobođenja Zagreba!

 

Na današnji dan prije sedamdeset i četiri godine, 8. svibnja 1945., istog dana kada je drugdje u Europi završio Drugi svjetski rat, u Zagreb su ušle su prve jedinice Narodnooslobodilačke vojske. Tog su dana, nakon više od četiri godine brutalne fašističke okupacije, antifašističke snage prešle Savu kod današnjeg Mosta slobode i oslobodile glavni grad Hrvatske.

Foto: Miting oslobođenja grada i zemlje, Zagreb, 11. maja, 1945.

U suvremenom kontekstu napredujućeg historijskog revizionizma i radikalnog nacionalizma, koji su nerijetko poticani od strane državnih i javnih institucija, važnije je nego ikad obilježiti i sjetiti se teškoća okupacije i napora oslobođenja koje su građani našeg grada podnijeli prije tih sedamdesetak godina. Grad Zagreb dao je pedeset tisuća sudionika u Narodnooslobodilačkoj borbi. Svaki šesti Zagrepčanin stavio se u službu borbe protiv fašizma. Od toga je na ulicama grada, u zatvorima i logorima te u partizanskim jedinicama život izgubilo više od dvadeset tisuća Zagrepčana.

Zagrebački ilegalni pokret otpora postao je legendaran, zbog svojih doprinosa u borbi osamdeset i devet Zagrepčanki i Zagrepčana odlikovano je ordenom narodnog heroja, a isti je orden dodijeljen čak i samom Zagrebu. Grad heroj, nepokoreni Zagreb, najsvjetlije je trenutke svoje moderne povijesti doživio upravo u otporu fašizmu, nacizmu i ustaštvu, u obrani i pomoći svojim sugrađanima koji su bili nepodobni u rasističkom režimu hrvatskih kvislinga. Kao direktni rezultat te borbe Zagreb je tek u socijalizmu poprimio konture modernog velegrada.

Međutim, kao i godinama dosad, službeni Grad Zagreb i službena Republika Hrvatska marginaliziraju obilježavanja Narodnooslobodilačke borbe i svode ih tek na razinu nužnih komemorativnih aktivnosti koje se nikako ne reflektiraju u njihovoj svakodnevnoj praksi. Stoga je istinsko obilježavanje zločina fašizma i otpora njemu, očuvanje povijesne memorije na herojsku borbu i žrtvu naših prethodnika, gotovo u potpunosti prepušteno udrugama građana i pojedincima koji su se spremni suprotstaviti rastućoj plimi nacionalističke radikalizacije društva.

Smatrajući kako su poduke prošlosti nužni zalog oblikovanja bolje zajedničke budućnosti, Mreža antifašistkinja Zagreba i ove je godine Trnjanskim kresovima i Antifa night-om obilježila dan oslobođenja našeg grada. Antifašistički otpor Zagreba i njegovih građana povijesna je tekovina koju smo dužni zadržati u živoj memoriji našeg društva. Zato, vjerujući u tekovine antifašističke borbe i solidarnosti, Mreža antifašistkinja Zagreba svojim sugrađankama i sugrađanima čestita dan oslobođenja herojskog i nepokorenog Zagreba!

Smrt fašizmu, sloboda narodu!

 

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close