AKCIJA

Dodijeljena Nagrada Nada Dimić 2019.

 

Fond za druge već treću godinu za redom dodijelio je Nagradu Nada Dimić – nagradu građana i građanki za građane i građanke zaslužne za bolje društvo. Ovogodišnji žiri koji čine prošlogodišnja dobitnica i dobitnik, Sanja Despot i Oliver Frljić te Ženska mreža Hrvatske, Mreža antifašistkinja Zagreba i Vesna Kesić ispred Fonda za druge i inicijalne grupe odlučili su da su dobitnici Nagrade Nada Dimić za 2019. godinu – Ivana Marković, gradonačelnica Supetra na Braču i Hrvoje Šimičević, novinar Novosti za seriju tekstova o pedofiliji.

Foto: Silvija Dogan (Facebook stranica Fund for Others)

Uskoro ćemo je moći nazivati tradicionalnom. Sve je krenulo kao protestni odgovor kad je 2017. gradonačelnik Bandić nekad uglednu Nagradu Grada Zagreba izručio autoru filma Jasenovac, filmu koji vrvi falsifikatima i revizionistički prikazuje povijest tog logora smrti. Tada su inicijatori i inicijatorice shvatili da Zagrebu, kao i cijeloj zemlji nedostaje priznanje koje bi stimuliralo umjetnička djela i kulturne inicijative koji protestiraju, provociraju i ruše konvencije i tabue. Namjerno preferiraju umjetničke i
kulturne prakse koje djelom i aktivizmom mijenjaju svijet. Na bolje.

Tako su prve, 2017. godine, dobitnici Nagrade Nada Dimić bili multimedijalni umjetnici, feministkinja Sanja Iveković, s naglaskom na njeno dugoročno umjetničko čitanje nasljeđa revolucionarke Rose Luxemburg, i svestrani vizualni umjetnik Igor Grubić s naglaskom na poetski dokumentarni film “Spomenik” posvećen srušenim, zapuštenim i u zaborav gurnutim spomenicima NOB-u.

Prošle, 2018. godine nagradu su dobili režiser Oliver Frljić za predstavu Šest likova traže autora i novinarka Sanja Despot za seriju tekstova na portalu faktograf.hr o pozadini organiziranog otpora Istanbulskoj konvenciji u čijem skrivenom središtu djeluje čudna sprega vjerskog fundamentalizma i političke moći.

Nagrada Nada Dimić sastoji se od kamene kocke, onakve kakvima su popločane gradske ulice, a svaka veća pučka pobuna protiv diskriminacije, eksploatacije i nepravde koristi ih kao “ulične projektile” u obračunu s represivnom mašinerijom. Drugi je dio nagrade novčani (ove godine 7500 kuna svakome od dobitnika), a dobitnici ga, ako žele, mogu proslijediti nekoj drugoj, mlađoj grupi ili pojedincu/pojedinki u kojima prepoznaju umjetničke i društvene vrijednosti koje i sami zastupaju. Do sada su drugu liniju “Nade” dobili šibenski festival FALIŠ, režiser Miroslav Sikavica, Ženska mreža Hrvatske i Mreža antifašistkinja Zagreba.

Žiri se svake godine nanovo formira i to od dobitnika prošlogodišnje nagrade, pa je tako ove godine radio u sljedećem sastavu: Sanja Despot, Oliver Frljić, Darija Bokulić (MAZ), Nela Pamuković (ŽMH) i Vesna Kesić (Fond za druge).

Fond za druge pokrenuli su Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković u svrhu prikupljanja sredstava za potporu umjetničkim i aktivističkim projektima i edukaciju pojedinaca čiji rad i ideje pružaju nadahnuće i osnaživanje projekata unutar vlastitih zajednica. Više informacija o fondu i kako postati donator možete pronaći na https://www.fund4others.org.

TAGOVI

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close