AKCIJA

Strašne žene sve u 16: Zašto se sjećamo Nade Dimić?

 

Prostor rodne i medijske kulture K-zona, pod platformom Fierce Women organizira predavanje posvećeno sjećanju na antifašistkinju i feminističku heroinu Nadu Dimić, na 96. obljetnicu njenog rođenja. Predavanje će održati Maja Flajsig, u petak 6.9. s početkom u 18h.

Foto: Facebook event

Iako su herojske figure jugoslavenske Narodnooslobodilačke borbe danas gotovo zaboravljene, neke od njih ostaju zapanjujuće aktualne. Jedna od njih je Nada Dimić koja je umrla u koncentracijskom logoru u nježnoj dobi od 19 godina. Spomen na njen lik sačuvan je u spomeničkoj arhitekturi, javnoj umjetnosti i umjetnosti u javnim prostorima; iako su kontingentne politike sjećanja nakon 1990-ih pokušale izvršiti izvjesno poništavanje spomena na njen lik i djelo. Izlaganje istraživačkog procesa i pokušaj odgovora na pitanje “Zašto se sjećamo Nade Dimić?” jasno će razložiti uvjete pod kojima se društveno sjećanje na antifašističku heroinu formiralo, i na koji su se način određeni narativi otjelovili u spomeničkoj baštini i umjetničkim djelovanjima, ovisno o političkim mijenama koje su zahvatile sve sfere društvenog života. Povijest sjećanja na Nadu Dimić povijest je promjena politika pamćenja od herojskih narativa NOB-a, preko amnezije devedesetih do današnje revitalizacije u nezavisnoj kulturnoj produkciji. Kao takvo, društveno sjećanje jasno ukazuje na društvene promjene koje zahvaćaju sve sfere kulture i upućuju na mogućnosti, a zatim i moć autonomije umjetnosti i kulturnog djelovanja u kontekstu stvaranja novih povijesnih narativa.

Autorica ovog predavanja Maja Flajsig studentica je diplomskog studija povijesti umjetnosti i etnologije i kulturne antropologije pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Djeluje kao nezavisna kustosica u Hrvatskoj i inozemstvu. Suosnivačica je hrvatskog ogranka udruge Vizantrop – udruge vizualnih antropologa, te je aktivna članica udruge 4 grada Dragodid koja se bavi očuvanjem suhozidne baštine, kao i udruge ZipArh – centra za znanstveno-istraživački rad i popularizaciju arheologije. Djeluje unutar anarho-kolektiva Hrana, a ne oružje i piše za portale Kulturpunkt i Suvremena hrvatska fotografija. Istraživačka nastojanja koja čine polje njenih interesa su interdisciplinarni pristupi suvremenim umjetničkim fenomenima kroz vizualnu antropologiju koji se ponajviše tiču participativnog djelovanja u zajednici i umjetnosti u javnom prostoru.

Poseban dodatak ovom događaju u sklopu programa Strašne žene sve u 16! je kreativni tandem nadin.artikal, iza kojeg stoji borba za radnička prava, jednakost, pravo na izbor, ekološku održivost i osvještavanje kolektivne odgovornosti. U ime Nade Dimić, antifašističke heroine NOB-a i simbola radništva koje je utjelovljavala istoimena tvornica tekstila u Zagrebu, umjetnice Šareni i Тиха nabavljaju robu iz druge ruke te procesom sitotiska stavljaju poruke na reciklirani tekstil. Na događaju će se naći prišivci i reciklirana odjeća koji su second hand unikatni proizvod, čuvaju okoliš te šire poruku o ženskoj, LGBTIQ+ i radničkoj emancipaciji.

Događaj ‘Strašne žene sve u 16: Zašto se sjećamo Nade Dimić?’ se organizira u sklopu projekta ‘Strašne žene’ kojeg financijski podupire Ministarstvo kulture i Ured za kulturu Grada Zagreba. Društveno kulturni centar ‘Šesnaestica’ korisnica je institucionalne potpore Zaklade Kultura Nova, a novosti o događaju pratite na Facebook eventu.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close