AKCIJA

Poziv na komemoraciju u Drežnici

 

Mještani Drežnice, jednog od najznačjnijih partizanskih ustaničkih mjesta u Hrvatskoj, svake godine održavaju komemoraciju u sjećanje na antifašističke tradicije mjesta te na stradale mještane u Drugom svjetskom ratu (260 partizana i 630 civila) te oko 300 ranjenika umrlih u partizanskoj bolnici na Javornici.

Foto: FB event

Ove godine, u suradnji i uz financijsku podršku SNV-a, Antifašistički vjesnik organizira besplatan prijevoz autobusom iz Zagreba kako bi u što većem broju prisustvovali komemoraciji i pridužili se proslavi na mjestu bivše partizanske bolnice na Javornici, nedaleko Drežnice.

Polazak iz Zagreba predviđen je u 8:45 u subotu, 21. septembra 2019. Mole se svi_e zainteresirani_e da do četvrtka, 19.9., pošalju mail s imenom i prezimenom na: antifasisticki.vjesnik@gmail.com. Povratak je predviđen u popodnevnim satima (oko 17:00). Također mole da sve_i učesnice_i pripreme 30 kn za troškove ručka koji će organizirati mještani.

Program:

8:45 / polazak iz centra Zagreba
11:00 / dolazak u Drežnicu: obilazak mjesta (Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora, Spomenik ustanku naroda Drežnice)
12:00 / komemoracija na spomen-kosturnici kod partizanske bolnice
— obraćanje organizatora i uzvanika
— nastup Zbora Praksa iz Pule
— obilazak spomenika na mjestu partizanske bolnice
— zajednički ručak i proslava
oko 17:00 / povratak u Zagreb

* Zahvaljujući istraživačkom timu projekta Baština odozdo / Drežnica: tragovi i sjećanja 1941.—1945., bit će organizirano besplatno stručno vodstvo po značajnim lokacijama i spomenicima u samom selu i na mjestu bolnice.

Sve detalje pratite na Facebook eventu.

Dizajn: Nikola Križanac

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close