AKCIJA

Novinarstvo ne damo: Koliko i za koliko radimo?

 

Tribina o radnim i autorskim pravima novinara “NOVINARSTVO NE DAMO: Koliko i za koliko radimo?” održat će se 30. rujna u 18.00 sati u prostorijama Novinarskog doma (Perkovčeva 2, Zagreb). Tribinu organiziraju Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP).

Foto: Facebook event

Novinari u Hrvatskoj danas rade u prekarnim uvjetima. Radno-pravna nesigurnost i narušeni profesionalni standardi u medijima ugrožavaju dostojanstvo profesije, ali i ljudsko i radno dostojanstvo novinara. Nužno je stoga otvoriti temu kolektivnih ugovora u novinarstvu i osnažiti pojedince i novinarske organizacije za kolektivno pregovaranje. Osim o radnim pravima novinara, na tribini će se razgovarati i o autorskim pravima novinara u okviru Europske direktive o autorskim pravima, s naglaskom na nužnost postizanja dogovora s s monopolističkim platformama i nakladnicima. Govornici će se također osvrnuti na aktualno stanje u Hrvatskoj, posebice u kontekstu novinarskih sloboda i napada na novinare.

Na tribini će govoriti Mogens Bisher Bjerregaard, predsjednik Europske federacije novinara (EFJ), Maja Sever, predsjednica SNH, Valentina Wiesner, predsjednica DZNAP-a, i Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

Sve novosti oko tribine pratite na Facebook eventu.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close