AKCIJA

Hodati s njima na Dotrščini

 

Prošli sunčani vikend članice Mreže antifašistkinja Zagreba provele su produktivno, sudjelujući skupa s drugim građankama i građanima u izvedbi ovogodišnje privremene, memorijalne umjetničke intervencije, u sklopu aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina, kako bi odale počast Zagrepčankama i Zagrepčanima koje je na tom mjestu usmrtila ustaška vlast tijekom Drugog svjetskog rata i trajanja kvislinške NDH. Više informacija, uz fotografije jedne od naših članica, potražite u nastavku…

Tradicionalno u povodu Svjetskog dana mira, u spomen-parku Dotrščina izvedena je ovogodišnja memorijalna umjetnička intervencija Virtualnog muzeja Dotrščina, rad Sandre Sterle Hodati s njima. Građani su bili pozvani sudjelovati u kratkoj šetnji parkom zajedno sa svojim kućnim biljkama.

“Sobne biljke uglavnom životni vijek provode u zatvorenim prostorima. Pomak prema otvorenom prostoru spomen-parka Dotrščina na neki način simbolizira pomalo apsurdnu mobilizaciju onoga što je po definiciji nepokretno, unutar četiri zida, ali na taj način upravo progovara o angažmanu onih vlasnika biljaka koji, pristajući na ovaj umjetnički apsurd, obnavljaju sjećanje na ono što se na tom mjestu dogodilo. Nepristajanje na revizionizam ili status-quo podrazumijeva i iskorak prema iracionalnom, začudnom. Može se reći i da su biljke ravnodušne na ljudska stratišta. Nakon mnogo godina na tim mjestima priroda ide svojim putem. Međutim odnos koji ljudi uspostavljaju s kućnim biljkama su također ovisnost i briga. Biljka može evocirati i empatiju, možda nejasan osjećaj povezanosti s drugim živim bićima”, navodi autorica rada Sandra Sterle.

Ovogodišnja memorijalna intervencija u čast žrtava fašizma bila je izvedena, treću godinu za redom, u partnerstvu s Vijećem srpske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Spomen-park Dotrščina mjesto je najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba. Tijekom fašističke okupacije od 1941. do 1945. godine od strane ustaškog režima na prostoru današnjeg parka ubijeno je nekoliko tisuća ljudi, ponajviše Zagrepčana i osoba iz okolice grada, ali i drugih. Aktualni cilj je ponovo postaviti informativnu spomen ploču (koja je uklonjena devedestih) kako bi posjetioci parka znali kakvim tlom hodaju.

Virtualni muzej Dotrščina je autorski projekt Saše Šimprage. Opširni osvrt na projekt i interpretacije svih dosad ostvarenih umjetničkih intervencija pročitajte u tekstu Dobri duhovi Zagreba likovnog kritičara Bojana Krištofića, objavljenom na drugarskom portalu Kulturpunkt.hr.

Fotografije: Iva Jelačić

SF-SN!

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close