AKCIJA

Novosti 20/20

 

Redakcija Samostalnog srpskog tjednika Novosti obilježava 20 godina kontinuiranog izlaženja lista izložbom “Novosti 20/20” koja će biti otvorena u petak 11. listopada u 19 sati u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo u Zagrebu.

Foto: Facebook event

Izložba donosi 20 foto-priča o životu Srba u Hrvatskoj koje su proteklih godina ispisali novinari Novosti zalazeći među povratnike iz zabačenih sela gdje mnogi i danas žive bez struje, obilazeći samačka staračka kućanstva, obitelji i samohrane roditelje koji se bore za budućnost svoje djece, razgovarajući s aktivistkinjama koje donose snagu zajednici, ljudima koji čuvaju kulturnu i obnavljaju antifašističku baštinu, uspješnim privrednicima, nadarenim učenicima, sportašima čije utakmice spajaju Srbe i Hrvate. “Priče iz Novosti”, odabrane prema konceptu dizajnera Nikole Križanca, predstavljene su kroz fotografije Davora Konjikušića i legende priređene na osnovu novinarskih tekstova Pauline Arbutine, Dragane Bošnjak, Milana Cimeše, Dragana Grozdanića, Nenada Jovanovića, Vladimira Jurišića, Davora Konjikušića, Saše Kosanovića, Anje Kožul i Vaske Radulović.

Na izložbi gostuje samostalni hrvatski umjetnik Siniša Labrović s instalacijom “Čisto”, a na dan otvaranja izložbe, u petak 11. listopada u 12 sati, Labrović će ispred Hrvatskog narodnog kazališta na Trgu Republike Hrvatske održati i kviz “Pronađi Srpkinju!”. Kako kaže autor, kviz propituje jednu od najpoznatijih srpskih vještina – sposobnost mimikrije. Stavite li Srpkinju uz Hrvaticu, ili čak Hrvata, teško ćete pronaći distinktivna obilježja koja dijele njenu srpskost od tuđeg hrvatstva. Neiskusno ili nezainteresirano oko reklo bi “sve je to meni isto”. Zato ćemo provjeriti imaju li Hrvati i Hrvatice još uvijek instinkt i znanje da uoče te sitne, ali presudne razlike. Kviz je, naravno, nagradni.

U 1034. broju, koji također izlazi u petak 11. listopada, Novosti donose dodatak o izložbi za koji je uvodni tekst napisala suradnica redakcije, povjesničarka umjetnosti Nada Beroš. Izložba “Novosti 20/20” u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo, Trnjanska struga 34, moći će se posjetiti do 20. listopada, svakog dana od 16 do 20 sati, a novosti o događanju pratite na Facebook eventu.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close