AKCIJA

Otvorit ću vrata ravno, ravno u vatru

 

Nazvana po stihu pjesme “25. svibanj” (1978.) pjesnikinje, glumice i anarhistice Katerine Gogou (1940.-1993.) izložba “Otvorit ću vrata ravno, ravno u vatru” polazi od figure partizanke u isprepletenim povijestima antifašističkih borbi u Jugoslaviji i Grčkoj i poslijeratnim konstelacijama Hladnog rata.

Gülsün Karamustafa: Slika za plakat, Prvi maj (Žena stalno šije crvenu zastavu na šivaćoj mašini), 1977

Izložba je realizirana u suradnji s iLianom Fokianaki i atenskom galerijom State of Concept Athens gdje je prvotno pokazana u proljeće 2019. Nastojeći iz suvremene perspektive promisliti nasljeđe antifašističkog i drugih oblika emancipatorskih otpora, zagrebačka verzija izložbe proširena je sudjelovanjem nekoliko lokalnih umjetničkih i aktivističkih pozicija koje te teme angažirano istražuju.

Izložba nastaje na pozadini društvenog krajolika složenih jugoslavensko-grčkih odnosa smještenih u slične, ali povijesno različite, političke pozicije na evropskoj polu-periferiji, čije su povijesti antifašističkog otpora vođene i inspirirane komunističkim idejama otišle u neočekivanim smjerovima. U obje zemlje recentna repatrijarhalizacija društva tek je jedna od mnogih nuspojava političkih kriza povezanih s vazalskom pozicijom unutar Evropske unije koja za posljedicu ima ukidanje radničkih prava, pauperizaciju, porast rasizma i fašizma.

Izložba ne vidi figuru partizanke kao junački trop spasenja ili fusnotu davnih vremena ovih povijesti, već kao načelo prakse koje usmjerava današnjicu. U nastojanju da združi različite glasove i pristupe koji se opiru trenutnim uvjetima retradicionalizacije, nametanja patrijarhata i devastirajućeg kapitalističkog rasta, izložba se dotiče ključnog pitanja: tko su partizanke danas?

Novosti o događanju potražite na Facebook eventu, a na izložbi sudjeluje i MAZ sa svojim distro štandom!

Više o predavanjima i projekcijama:

► Utorak, 10/12/2019.
19h Davor Konjikušić ▁predavanje “Crveno svjetlo: Jugoslavenska partizanska fotografija i društveni pokret”
Predavanje se temelji na istoimenoj autorovoj knjizi te nudi uvid u ulogu fotografije, njezinu važnost i načine na koje se koristila u sklopu Narodno oslobodilačkog pokreta u Drugom svjetskom ratu.

20h Marwa Arsanios ▁projekcija video rada “Tko se boji ideologije? 2. dio” (2019) uz uvod umjetnice
Video se bavi političkim pitanjima koja proizlaze iz eko-feminističkih eksperimenata koje provode žene u ratom razorenim mjestima. Marwa Arsanios dokumentirala je gerilu u planinama Kurdistana, žene u rožavskom selu Jinwar i zadrugu u dolini Bekka pored sirijske granice.

► Srijeda, 11/12/2019.
18:30h Adela Jušić ▁prezentacija projekta Nepoznata partizanka, (2016-17)
Adela Jušić predstavit će akciju postavljanja nadgrobne ploče Nepoznatoj partizanki u Sarajevu te objasniti kako ona problematizira temu sudjelovanja žena u NOB-u i politike sjećanja.

19h Marta Popivoda i Ana Vujanović ▁izvedbeno predavanje “Pejsaži revolucije u tri poteza četkom”
Pejsaži revolucije dugoročno je umjetničko-političko putovanje kroz jugoslavenske pejzaže antifašističkih i komunističkih sjećanja, ujedno poetično, afektivno, osjećajno i iskustveno, dok konceptualno elaborira problem brisanja tih sjećanja iz povijesti današnjeg evropskog društva.

radno vrijeme Galerije Nova:
utorak – petak 16 do 20 h
subota 11 do 14h
Izložba je otvorena do 25/01/2020.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close