AKCIJA

Promocija knjige Williama Morrisa “O umjetnosti i socijalizmu”

 

Pozivamo vas na predstavljanje drugog izdanja u biblioteci Tendencija, izbor tekstova Williama Morrisa “O umjetnosti i socijalizmu”. Promocija će se održati 6. veljače 2020. u 19.00 sati na lokaciji BAZA, Adžijina 11.

Foto: BLOK

Pozivamo vas na predstavljanje drugog izdanja u biblioteci Tendencija, izbor tekstova Williama Morrisa “O umjetnosti i socijalizmu”. Na promociji će govoriti:

Hrvoje Tutek (Odsjek za anglistiku, FFZG)
Ivana Borovnjak (OAZA), dizajnerica
Vesna Vuković (BLOK), urednica i su-prevoditeljica izdanja

Razgovor će moderirati Barbara Gregov.

Knjiga će se besplatno dijeliti svim zainteresiranima.

“Arhitekt, dizajner, dekorater, tiskar, pjesnik, prozaik, zanatlija, prevoditelj, predavač, politički organizator i socijalist – sve su te uloge za njega bile nerazdvojne, kao što je u krajnjoj konsekvenci njegova učenja i umjetnost bila nerazvojna od života. (…)
Za nas je u ovoj prilici najvažnije istaknuti Thompsonov zaključak kako je Morris bio ‘prvi kreativni umjetnik visokog kalibra u čitavoj povijesti koji je svjesno i bez trunke kompromisa stao uz revolucionarnu radničku klasu’. Morris je, prigrlivši marksizam, uvidio da su bijeda i ružnoća svijeta koje je toliko mrzio neodvojive od društvenoga i ekonomskoga sistema u kojem nastaju, a da je regeneracija umjetnosti (i života) fundamentalno političko, a ne isključivo ni prvenstveno umjetničko pitanje. Unatoč tome, ili možda upravo stoga, Morris i njegovo djelo, u svim njegovim pojavnim oblicima, ostali su marginalna tema u okvirima proučavanja angažirane umjetnosti, kako se ona danas poima. No, namjera ove knjige nije lamentirati nad ovom nesretnom okolnosti, već udahnuti svjež život Morrisovu teoretiziranju ‘nižih umjetnosti’ i – prije svega – njegovu odvažnom konceptu rada. (…)
Za marksizam se zainteresirao u svojim kasnim 40-ima, a za socijalizam se opredijelio na pragu 50-ih godina života. Tu smo povukli i demarkacijsku liniju u izboru tekstova uključenih u ovo izdanje. Naime, izbor koji imate pred sobom okuplja izabrane tekstove iz posljednjega desetljeća njegova života, kad je postao borbeni socijalist i zagovornik primijenjene umjetnosti. Okupljeni na jednom mjestu, ti tekstovi artikuliraju njegove ključne uvide na relaciji umjetnost–socijalizam, a koji bi se mogli sabrati u sljedeću dvočlanu formulu: umjetnost je osuđena na propast, ukoliko ne postane narodna umjetnost i – kao drugo – radnik mora biti umjetnik, a umjetnik radnik.”

(iz Predgovora)

izdavač: [BLOK] – Lokalna baza za osvježavanje kulture
Biblioteka Tendencija
Zagreb, studeni 2019.
prijevod: Luiza Bouharaoua i Vesna Vuković

urednice biblioteke: Ana Kutleša, Ivana Hanaček, Vesna Vuković
urednica izdanja: Vesna Vuković
izvršna urednica: Barbara Gregov
lektura: Iva Klobučar Srbić
dizajn: Hrvoje Živčić

Knjiga je objavljena u sklopu programa “Politička škola za umjetnike i sve zainteresirane 2019.” koji financijski podržava Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

BLOK je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.
Godišnji program baze podržava Zaklada “Kultura nova”.

Sve informacije pronađite na facebook eventu.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close