AKCIJA

Od jutra ću stat’ – perspektive ženskog štrajka

 

2016. godine, kada je u Zagrebu organiziran prvi Noćni marš, više od 100.000 Poljakinja izlazi sa svojih radnih mjesta i maršira protiv zabrane abortusa. Štrajkački se val širi na Argentinu, Italiju, Brazil, SAD, Meksiko i desetke drugih zemalja. Iduće godine različite nacionalne feminističke akcije ujedinjuju se u transnacionalni pokret upravo 8. marta, inzistirajući na ponovnoj politizaciji ovoga datuma.

Foto: FB event

Je li ženski štrajk moguć i u domaćem kontekstu? Tko bi ga organizirao i protiv koga bi bio usmjeren? Kako odgovoriti na krizu socijalne reprodukcije? Na koji način ujediniti borbu za radnička prava, borbu za reproduktivna prava i onu protiv nasilja nad ženama? Kako politizirati feminističku borbu i uvesti feminističke principe u sindikalne akcije?

Na tribini sudjeluju Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja, Lina Gonan iz Fematika i Ivana Živković iz Faktiva. Tribinu moderira Vedrana Bibić iz tjednika Novosti, a organiziraju je feministički kolektiv fAKTIV i Centar za ženske studije.

Tribina će se održati u utorak, 3. ožujka 2020. u Centru za ženske studije, a više informacija o događaju pratite na Facebook eventu.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close