AKCIJA

Pravo na grad: Četiri zahtjeva za sigurnost doma tijekom krize

 

Prenosimo Vam apel udruge Pravo na grad u kojem navode četiri zahtjeva za sigurnost doma u vrijeme krize. 

Foto: Pravo na grad

Potpišite apel koji smo u formi otvorenog pisma odaslali Vladi RH i jedinicama lokalne samouprave, a u kojem navodimo 4 zahtjeva za sigurnost doma u vrijeme krize i tražimo da se:

1. Hitnom mjerom uspostavi moratorij na sve deložacije i ovrhe koje mogu dovesti do gubitka jedinog doma

2. Naloži bankama, po uzoru na Italiju i Španjolsku, da omoguće moratorij (bez penala) na otplatu stambenih kredita na jedini dom dok traje izvanredno stanje zbog epidemije

3. Hitnom mjerom oslobode plaćanja najamnine za jedini stan sve koji su uslijed širenja epidemije izgubili ili su im smanjena primanja i

4. Hitno organizira smještaj beskućnika u praznim javnim stanovima u vlasništvu lokalnih samouprava i Republike Hrvatske

 

Hrvatska je prvak Europe po kratkoročnim ugovorima o radu do tri mjeseca, a mnogi svoja mjesečna primanja ostvaruju kroz različite oblike samozapošljavanja, što najčešće znači da nemaju stalna primanja već ovise o povremenim projektima, narudžbama i poslovima koji se u velikom broju otkazuju. Gubitak dohotka zbog otkazivanja projekata, poslova, kao i boravka u nužnoj izolaciji sa smanjenim ili nikakvim primanjima za sve koji ne mogu obavljati svoj posao od doma, bitno će utjecati na mogućnost plaćanja troškova stanovanja. Iz perspektive javnog zdravlja nedopustivo je da ljudi moraju birati između zadržavanja doma i vlastitog, pa tako i zdravlja drugih.

Pored troškova stanovanja koji mnoge sprječavaju da se u ovom trenutku posvete prvo vlastitom zdravlju, podsjećamo i na one najugroženije – ljude bez krova nad glavom kojima hitnom mjerom treba osigurati smještaj. Samo je u Zagrebu prema podacima Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu preko 500 praznih stanova kojima upravlja Grad, a ako se tome pridoda broj stanova u državnom vlasništvu, zasigurno se radi o dostatnim resursima.

Apeliramo da se po uzoru na uspješan projekt koji se provodi diljem svijeta, Housing first, hitnom mjerom u ove stambene jedinice smjeste najranjivije skupine u našim gradovima. S obzirom na to da prema podacima kojima raspolaže Hrvatska mreža za beskućnike na ulicama Hrvatske živi oko 2000 ljudi, sigurni smo da lokalne samouprave i država imaju više nego dovoljno resursa da riješe ovo goruće pitanje.

Budući da znamo da se kriza koju je izazvala svjetska pandemija može ublažiti samo smanjivanjem socijalnih kontakata, izolacijom i pravilnom higijenom, jedan od prvih koraka koje država i gradovi moraju poduzeti je omogućiti svima koji žive u Hrvatskoj sigurnost doma. To podrazumijeva ne samo zaklon od zaraze, već sigurnost da gubitak poslova i smanjenje dohotka neće rezultirati gubitkom doma ili dubljim zaduživanjem.

Ovim putem apeliramo na lokalne samouprave i Vladu RH da osiguraju sigurnost doma i time povećaju šanse za suzbijanje pandemije.

 

Potpišite apel i pomozite da se svima omogući sigurnost doma.

 

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close