AKCIJA

E-prosvjed 1.5: Radnicima hvala — ali prvo prava!

 

E-prosvjed održat će se 1. svibnja 2020. godine, pod sloganom Radnicima hvala — ali prvo prava, od 11 do 12 sati.

Foto: Samostalni savez sindikata Hrvatske

Epidemija korona-virusa nažalost ne dopušta održavanje tradicionalne sindikalne povorke i javnoga prosvjeda povodom Međunarodnog praznika rada no to ne znači da Savez samostalnih sindikata (SSSH) odustaje od obilježavanja Praznika rada, već će ga samo prilagoditi novim okolnostima i mogućnostima.

Stoga će SSSH ove godine organizirati e-prosvjed putem internetske platforme Zoom.

Ova kriza još je jednom pokazala vrijednost svih radnika za funkcioniranje društva i naš svakodnevni život. To se odnosi na zdravstvene radnike, ali i one koji su rijetko u fokusu javnosti, a bez čijeg se rada normalan život ne može odvijati, kao što su trgovci, čistači, skupljači otpada, policajci, vatrogasci, graditelji i drugi. Ne smijemo zaboraviti ni sve one radnike koji zbog epidemioloških mjera uopće ne mogu raditi, iako je i njihov doprinos našem životu značajan. Mnogi im ovih dana zahvaljuju, ali radnicima su prvo potrebna bolja prava – veće plaće, bolji uvjeti rada, uključujući i bolju zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu.

Kriza je jasno pokazala neodrživost postojećeg društveno-ekonomskog sustava. Još jednom će se ogroman javni novac potrošiti na sprečavanje kolapsa ekonomije. Radnici će podnijeti dvostruku žrtvu – na svojim plaćama i radnim mjestima, ali i kao porezni obveznici. SSSH za Međunarodni praznik rada želi poslati poruku kako je ova kriza prilika da jasno kažemo da nema povratka na staro, nego da je vrijeme za novu paradigmu društvenog i ekonomskog razvoja. Ona mora biti socijalno pravednija, ali i napokon ozbiljno adresirati problem ekološke održivosti našeg planeta.

E-prosvjed uključivat će svjedočanstva radnika o utjecaju krize na njihov rad i radna mjesta, te poruke vodstva SSSH o našim zahtjevima i viziji rada i svijeta po mjeri čovjeka i budućnosti koja nas čeka kad najgori dio epidemije prođe. U prosvjedu će sudjelovati i udruge civilnoga društva koje će govoriti o drugim aspektima krize i rješenjima.

U e-prosvjedu možete sudjelovati uključenjem u Zoom meeting, a moći ćet ga pratiti na Facebook stranici SSSH (Facebook live). Sve koji se žele uključiti u Zoom meeting kako bi u prosvjedu osobno sudjelovali pozivamo da se registriraju preko ove poveznice: (https://forms.gle/1a3tm2ecifyELCXQ7). Na temelju registracije dan prije prosvjeda poslat ćemo vam poveznicu za prosvjed tj. Zoom meeting i šifru kako biste mu mogli pristupiti. Pozivamo vas da se registrirate što prije kako biste osigurali svoje mjesto (broj sudionika je ograničen).

Zajedno smo jači!

 

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close