AKCIJA

Čestitamo 8. svibnja, Dan oslobođenja Zagreba!

 

Prije točno tri četvrtine stoljeća partizanske su postrojbe prešle Savu i oslobodile Zagreb. Tada ga je trebalo oslobađati od okova ustaša koji su pod sponzorstvom Hitlera i nacista punih četiri godine mučili, silovali, terorizirali i ubijali stanovništvo bivše Jugoslavije. Iako je sam rat potrajao još nekoliko dana, oslobođenje Zagreba simboličko je zakucavanje posljednjeg čavla u sanduk Pavelića i njegovih nehumanih sljedbenika.

Dizajn: KURS

No, ono važnije, za Zagrepčanke i Zagrepčane taj je trenutak bio i novi početak kakvom nikad ranije nisu svjedočili. Uz višegodišnju obnovu Nepokorenog grada, tekla je silovita izgradnja koja će revolucionarno modernizirati kako materijalne uvjete života, tako i društvene odnose među stanovništvom. Upravo nam ova povijesna epizoda koristi i danas kao pozitivan primjer solidarnosti i nadljudske snage zajedništva kojom se prebrođuju najgore krize.

Već tjednima naše sugrađanke i sugrađani, zajedno s ostatkom svijeta, ustrajno vode borbu s novim neprijateljem, no ovaj put pod potpuno izmijenjenim pravilima. U ekonomskoj paralizi, dok prolazimo kroz jači ili slabiji oblik društvene izolacije, svakodnevno primamo vijesti o stotinama i tisućama žrtava bolesti diljem svijeta. U ovakvim trenucima podijelili smo se između onih koji izolacijom nastoje zaustaviti daljnje širenje bolesti i onih koji svakodnevno ispunjavaju naše elementarne potrebe na prvoj liniji društva u bolnicama, apotekama, trgovinama, dostavama i u raznim socijalnim institucijama. Kao i u svakoj borbi, bilo vojnoj, klasnoj ili zdravstvenoj, ovu važnu logistiku u značajnoj većini na svojim leđima nose žene, a njihovo izlaganje opasnosti od zaraze i dalje nije vrednovano na adekvatan način. S druge strane, pored nebrojenih prekovremenih sati, u uvjetima ograničenih radnih kapaciteta i s prognoziranjem nove recesije, uz svakodnevni stres i strah koji dolazi uz sve to, najavljeno je i smanjenje plaća.

Usporedno s pandemijskom krizom, Zagreb je bio pogođen i jakim potresom. Velika materijalna šteta ostavila je nemali broj građanki i građana bez krova nad glavom, a mnoge organizacije ostale su bez prostora za rad. No, dok uži centar grada nakon 75 godina ponovo iščekuje period obnove i izgradnje, struka upozorava na ozbiljne prijetnje korupcije. I dok je Zagreb još tjednima nakon prvog i najsnažnijeg potresa podrhtavao i budio strah među svojim stanovnicima, razni su građevinski lobiji preko svojih političkih eksponenata u gradu ponovno koristili priliku namještanja lake zarade na tuđoj nesreći.

Iako su se pojavila dva nova problema koja bitno mijenjaju našu svakodnevicu i kvalitetu života, stari problemi nisu nestali i na njih ne smijemo zaboraviti, a osobito ne na one koji su za njih odgovorni. Upravo zato ne zaboravljamo da među nama i dalje djeluju revizionisti koji se, između ostalog, usuđuju dovoditi u pitanje komemoraciju u Jasenovcu. Ne zaboravljamo da i dalje postoje ultrakonzervativne klerikalne organizacije, koje neprestano gaze po pravima žena i pravima naših LGBT+ drugarica i drugova. Ne zaboravljamo da se i dalje aktivno stvara netrpeljivost prema etničkim manjinama, dok policija maltretira i protuzakonito deportira izbjeglice. I zato, dok nas nakon pandemijske krize iščekuje novi početak, kojem je obnova grada imperativ, nikako ne smijemo dozvoliti da talog ovog društva neometano nastavlja provoditi reakcionarne politike. Našu snagu i borbenost neće potkopati. A našu povijest, povijest otpora i borbe za bolje sutra, neće nam oduzeti. Stoga vam ponosno čestitamo najvažniji i najznačajniji dan u povijesti Zagreba ― dan njegova oslobođenja.

★ SMRT FAŠIZMU―SLOBODA NARODU! ★

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close