AKCIJA

Predstavljena inicijativa i program Ponosni Zagreb


Predstavnice inicijative Ponosni Zagreb danas su održale konferenciju za medije tijekom koje su predstavile svoju inicijativu i program, kao i predizborne zahtjeve koje će poslati kandidatima i kandidatkinjama za Hrvatski Sabor. Inicijativa okuplja neformalnu grupu LGBTIQ+ aktivistkinja i aktivista uz podršku organizacija civilnog društva koje aktivno rade na zaštiti ljudskih i građanskih prava LGBTIQ+ osoba.

Foto: Nina Đurđević / Ponosni Zagreb

“Okupile smo se kao inicijativa nedavno, budući da su mjere okupljanja popustile, epidemiološke mjere su dozvolile organizaciju događanja, ali i kao reakcija na otvorene napade na naša teško stečena prava kojima svjedočimo već duže vrijeme.”  izjavila je Sara Morić, članica udruge Zbeletron. “Krajem lipnja i početkom srpnja planiramo različite aktivnosti za LGBTIQ+ zajednicu, od sportskih aktivnosti, raznih radionica, filmskih projekcija, do predstavljanja novih istraživanja i tribina o aktualnim temama. Završno događanje našeg programa je Pride Ride, prva povorka ponosa na biciklima koju planiramo 4. srpnja u Zagrebu – naravno sve uz poštivanje epidemioloških mjera i preporuka” pojasnila je Morić naglasivši da program počinje već danas antifašističkim druženjem u klubu Močvara.  

Na konferenciji je također najavljeno slanje predizbornih zahtjeva prema kandidatima/kinjama za Hrvatski Sabor u kojima traže poboljšanje pravnog okvira za LGBTIQ+ osobe, te prisege kojom traže od političara i političarki da se svojim potpisom obvežu na aktivno zalaganje, savezništvo i korištenje svog položaja i utjecaja kako bi se zahtjevi sproveli u stvarnost. “U protekle četiri godine od vladajućih nije bilo ikakve političke volje za zaštitu naših prava i sve što smo uspjeli izboriti, poput udomiteljstva za životne partnere, učinili smo samostalno kroz sudske postupke.” izjavio je Daniel Martinović, predstavnik udruge Dugine obitelji. “Ovi zahtjevi i prisega početak su rada šire mreže organizacija diljem Hrvatske, ne samo inicijative Ponosni Zagreb, kojom želimo u narednom razdoblju aktivno zagovarati promjene koje će poboljšati život LGBTIQ+ osoba ne samo u području privatnog i obiteljskog života, nego i područjima poput zdravstvene i medicinske skrbi, obrazovanja, suzbijanja nasilja i diskriminacije, rada, stanovanja i kulture.”

Predstavnica udruge Trans Aid Diana Avdić dotaknula se konkretnih zahtjeva, ističući važnost poboljšanja pravnog okvira u području rodnog identiteta i zaštite trans osoba. “Potrebno je osigurati i da se sva trans-specifična zdravstvena skrb subvencionira putem HZZO-a, a to uključuje endokrinološko zdravlje i hormonalnu terapiju, relevantne kirurške i druge zahvate te medicinska pomagala. Kaznenim zakonom moraju se zabraniti intervencije nad spolnim i reproduktivnim organima svih odraslih osoba, adolescenata i djece, što uključuje interspolne osobe i djecu, kao i druge terapije koje se provode bez informiranog pristanka osobe.” 

Tijekom konferencije spomenuta je i važnost cjelovite kurikularne reforme koja uključuje građanski i seksualni odgoj i obrađuje teme seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnog izražavanja i spolnih karakteristika unutar kurikuluma na afirmativan i znanstveno utemeljen način. Inicijativa će svoje aktivnosti i programe podijeliti s javnošću putem društvenih mreža, te očekuju podršku i priključivanje drugih aktivista i aktivistkinja i organizacija u narednom razdoblju.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close