AKCIJA

Strašne žene sve u 16! ― Diana Budisavljević

Prostor rodne i medijske kulture K-zona, pod platformom Fierce Women, u petak (23. listopada) organizira razgovor posvećen sjećanju na humanitarku i heroinu Drugog svjetskog rata ― Dianu Budisavljević, na obljetnicu njenog prvog dnevničkog zapisa. Predavanje će održati Nataša Mataušić, uz moderaciju Sanje Horvatinčić.

Foto: VoxFeminae

Prostor rodne i medijske kulture K-zona, pod platformom Fierce Women, u petak (23. listopada) organizira razgovor posvećen sjećanju na humanitarku i heroinu Drugog svjetskog rata ― Dianu Budisavljević, na obljetnicu njenog prvog dnevničkog zapisa. Predavanje će održati Nataša Mataušić, uz moderaciju Sanje Horvatinčić.

Sukladno aktualnim epidemiološkim mjerama, program će uživo iz Šesnaestice biti streaman putem VoxFeminae Facebook stranice, s početkom u 18 h.

Nataša Mataušić predavanje će bazirati na svojoj nedavno objavljenoj knjizi Diana Budisavljević: Prešućena heroina Drugog svjetskog rata (Profil, 2020). Mataušić će se osvrnuti na sam proces istraživanja i nastanka knjige te na djelovanje ove zagrebačke humanitarke i socijalne aktivistkinje, porijeklom iz Austrije, čiji je predani rad, uz pomoć mreže suradnika, uključivao akcije spašavanja i zbrinjavanja srpske djece iz ustaških logora. Budisavljević je u jeku ratnih razaranja prikupljala pomoć u obliku novčanih priloga, hrane, lijekova i odjeće zatočenim ženama i djeci u logorima, a potom i organizirala izvlačenje majki i djece iz logora te udomljavanje i uzdržavanje nezbrinute logoraške djece. Vodila je evidenciju o čak 12 tisuća djece i njihovim majkama koje su odvedene na prisilni rad u Njemačku, a prikupljeni podaci su, po završetku rata, omogućili ponovno spajanje ratom razdvojenih obitelji. U razgovoru ćemo se dotaknuti i historizacije žena kao aktivnih političkih i društvenih subjekata u kontekstu istraživanja Drugog svjetskog rata na ovim prostorima.

Nataša Mataušić muzejska je savjetnica u Hrvatskom povijesnom muzeju, voditeljica Zbirke fotografija, filmova i negativa. Suautorica je stalnog postava Memorijalnog muzeja u Jasenovcu, te autorica Spomen sobe posvećenoj Batinskoj bitci u Batini. Predsjednica je Upravnog vijeća Spomen područja Jasenovac od 1997. godine, te članica IHRA-e (internacionalne organizacije za sjećanje na Holokaust) u MMWG (radnoj grupi za memorijalne muzeje). Od 2011. godine članica je međunarodne ekspertne grupe za izradu novog združenog postava republika bivše Jugoslavije u Državnom muzeju Auschwitz-Birkenau. Aktivno je sudjelovala na 20-ak znanstveno-stručnih skupova koji se bave temama Drugoga svjetskoga rata, kulturom sjećanja, muzeologijom te fotografijom i filmom kao izvorima za proučavanje povijesti. U ožujku 2020. obranila je doktorat pod nazivom Diana Budisavljević i građanska akcija spašavanja djece žrtava ustaškog terora i stekla naziv doktorice znanosti.

Razgovor s Natašom Mataušić moderirat će Sanja Horvatinčić, poslijedoktorandica na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. Bavi se modernom memorijalnom skulpturom i arhitekturom te produkcijom povijesti kroz kulturne prakse u socijalističkoj Jugoslaviji.

Pored obilježavanja prvog dnevničkog zapisa, dodatni povod predavanju recentno je izdanje ekspanzije za društvenu igru Fierce Women (WoW Cards) u koju je uvrštena ilustracija Diane Budisavljević, autorice Ane Salopek.

Događaj ‘Strašne žene sve u 16: Diana Budisavljević’ se organizira u sklopu projekta ‘Strašne žene’ kojeg financijski podupire Ured za kulturu Grada Zagreba. Društveno kulturni centar ‘Šesnaestica’ korisnica je institucionalne potpore Zaklade Kultura Nova.

Više informacija o događaju pronađite ovdje.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close