AKCIJA

Neprofitni mediji na rubu živčanog sloma


Neprofitni mediji nikad nisu uživali osobito razrađen i dugoročan sustav javnog financiranja, zbog kritički nastrojenih tekstova i istraživačkog novinarstva često su na udaru vlasti, a nisu im skloni ni komercijalni mediji jer im navodno oduzimaju njihov komad kolača (informacije radi, Ministarstvo kulture je 2015. za komercijalne medije izdvojilo preko 160 milijuna kuna, a za neprofitne tek 5 milijuna kuna).

Foto: VoxFeminae

U sklopu programa medijske pismenosti K-zone, za kraj godine pripremile smo vam razgovor o jednoj prilično depresivnoj temi ― stanju neprofitnih medija u Hrvatskoj.

Neprofitni mediji nikad nisu uživali osobito razrađen i dugoročan sustav javnog financiranja, zbog kritički nastrojenih tekstova i istraživačkog novinarstva često su na udaru vlasti, a nisu im skloni ni komercijalni mediji jer im navodno oduzimaju njihov komad kolača (informacije radi, Ministarstvo kulture je 2015. za komercijalne medije izdvojilo preko 160 milijuna kuna, a za neprofitne tek 5 milijuna kuna).

Međutim, u proteklih nekoliko godina neprofitni mediji, uključujući VoxFeminae, suočeni su s dodatnim ograničavanjem prostora za djelovanje. Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović 2015. ukinuo je institucionalnu potporu, čime su brojni portali dovedeni na rub egzistencije, a novinar/ke i urednice/i na rub (ili preko ruba) sagorijevanja.

Trenutna ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nije poništila Hasanbegovićevu odluku (unatoč tome što si je u titulu dodala i ‘medije’) i nastavlja donositi začuđujuće odluke i mjere. Uz to se godinama odugovlači s donošenjem medijske strategije i novog Zakona o medijima te raspisivanjem natječaja Mediji zajednice (ESF) o kojem je ovisilo preživljavanje velikog broja neprofitnih medija. Kada su se konačno dogodili, rezultati tog natječaja izazvali su brojne kritike s obzirom da je jedan od dobitnika potpore bio desničarski portal Priznajem.hr poznat po širenju fake newsa.

Povrh toga, kataklizmična 2020. godina s pandemijom je donijela daljnje negativne posljedice po neprofitne medije: strah od gubitka posla, intenzivniji radni tempo i psihološki pritisak.

Ima li nade za neprofitne medije, što nas očekuje u budućnosti i je li pametnije da naprosto odustanemo i odemo čuvati ovce na Velebitu umjesto da sjedimo za laptopom, piskaramo o ljudskim pravima i nadamo se da to što radimo ima nekog prokletog smisla?

O ovoj temi razgovaraju Tihana Bertek, izvršna urednica portala VoxFeminae koja će nam otkriti kakvo je stanje u Voxu, i Luka Ostojić, prekaljeni freelancer, kritičar, novinar i urednik. Bio je izvršni urednik časopisa Zarez i glavni urednik portala Booksa. Autor je knjige Upomoć, pročitali smo knjigu! (2018.) i urednik monografije Kinokluba Zagreb (2019.)

Razgovor će se održati putem platforme Zoom (link ćemo objaviti uskoro), a moći ćete ga pratiti i uživo na našoj Facebook stranici.

Program se odvija u sklopu društveno-kulturnog centra Šesnaestica, koji financijski podupiru Ministarstvo kulture (i medija) i Ured za kulturu Grada Zagreba. DKC Šesnaestica korisnica je potpore Zaklade Kultura Nova.

Ovaj događaj prenosimo sa portala voxfeminae.net, a facebook event pronađite ovdje.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close