AKCIJA

Strašne žene (n)i spekulativna fikcija: Milena Benini


U petak, 11. prosinca u 18h, K-zona i Fierce Women pozivaju vas na novo predavanje iz serije Strašne žene (n)i spekulativna fikcija, ovaj put posvećeno književnici Mileni Benini. Razgovor će se održati putem platforme Zoom i Facebook live streaminga, a u njemu sudjeluju Mihaela Marija Perković te Ana Marija Abramović.

Foto: VoxFeminae

Milena Benini (1966.―2020.) diplomirala je komparativnu književnost na sveučilištu St. George u Oxfordu, a prvu je priču objavila u časopisu Sirius kad joj je bilo 14 godina. Među izdvojena djela ubrajaju se romani Svećenica Mjeseca (Zagrebačka naklada, 2014.) i Djelomična pomrčina te zbirka priča Jednorog i djevica (Mentor, 2005.). Impresivan književni opus samo je dio ostavštine Milene Benini. Uz prijevode knjiga i stripova, tu su feministička i književna teorija, aktivizam, uređivanje te bogat i raznolik rezime predavanja, javnih nastupa i spisateljskih radionica.

Milenu Benini posebno su zanimali spekulativna fikcija, kao žanr koji zamišlja što je moguće, te ljubić, kao izrazito ženski i prezreni žanr. Najpoznatija je domaća SF i fantasy spisateljica, jedina koja se probila izvan okvira lokalnog fandoma. No, u svijetu domaće kulture i aktivizma, Benini je daleko od nepoznanice. Upravo je ona skovala izraz ‘strašne žene’, i počevši pisati na portalu Cunterview.net (kasnije Voxfeminae.net) o pametnim, uspješnim, impresivnim i zastrašujućim, a mnogima bez sumnje i strašnim u izvornom značenju te riječi, pokrenula je lavinu promišljanja, akcija i programa koju ćemo još dugo živjeti.

Strašne žene (n)i spekulativna fikcija je takav program, i ovaj petak ćemo ga posvetiti Mileni Benini i svemu što je radila i dijelila.

Zoom link: https://zoom.us/j/92837708520

U razgovoru sudjeluju:

Ana Marija Abramović rođena je 1977. godine u Splitu. Čitati je naučila ― i to Najljepše bajke svijeta ― s nepunih 5 godina, a E.T. i Excalibur su prvi filmovi koje se baš sjeća da ih je gledala u kinu, pa se može reći da je bila predodređena za geekovštinu, legende, fantasy i povijest. S 11 godina se s roditeljima preselila u London i pohađala katoličku gimnaziju Gumley House Convent School for Girls, gdje njena ljubav prema jezicima i izmišljenim svjetovima raste uz pomoć fantastične školske knjižničarke. Godine 1998. se vratila u Hrvatsku (bolje ne pitajte) gdje je odustala od dva fakulteta, preboljela razvod i rak, a danas živi i preživljava u Zagrebu s petero tinejdžera (stvarno, ne pitajte), devet mačaka (kako su došle? mic po mic!) i dva psa. Uz redovan posao, bavi se prevođenjem kroz svoj obrt Lady of Letters, a ono malo slobodnog vremena što joj ostane provodi u čitanju i bavljenju oživljenom poviješću kao članica udruge Red Čuvara grada Zagreba.

Mihaela Marija Perković rođena je 1976. u Zagrebu, a onda su je prvo obitelj, a poslije prijatelji i suprug vukli po cijelom svijetu kojim je vječno oduševljena kao i smijehom, plivanjem i ženama. I književnošću, pa tako puno čita, povremeno prevodi i uređuje, znatno manje piše i još manje objavljuje. Nekoć je imala i vremena za blog na rantalica.com, a sada je to izgleda svake druge godine. Prokrastrinaciju živi kroz organiziranje i sudjelovanje u SF konvencijama i raznim programima, poput Strašne žene (n)i spekulativna fikcija kojeg je smislila s Milenom Benini nakon što su otvorile Vox Feminae razgovorom o Ursuli K. Le Guin. U odraslom životu vodi mikrobiznis Savarakatini kroz koji piše tehničku dokumentaciju i copy, mentorira i drži radionice o svemu što joj se svidi.

Tehničku podršku programu pruža Tomislav Tukša (Lit Produkcija).

Program Strašne žene sufinancira Ured za kulturu Grada Zagreba. DKC Šesnaestica korisnica je potpore Zaklade Kultura nova za upravljanje prostorima za kulturu i umjetnost.

Više o događaju pronađite ovdje.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close