AKCIJA

Božićni eko-izazov: Budi svjestan stvor ― spasi jelku ili bor!


Aktivistička grupa Zelene akcije poziva vas da u ovo blagdansko vrijeme, umjesto kupnje jelke ili bora, osmislite vlastitu kreativnu zero waste (nula otpada) zamjenu za božićno drvce i osvojite bicikl!

Foto: Zelena akcija

Doba Božića, za one koji ga slave, vrijeme je odmora i uživanja u toplini doma, no često je popraćeno navikama koje uvelike štete okolišu i društvu. Osim kupovanja nepotrebnih jednokratnih proizvoda i gomilanja ambalaže, najvidljivija praksa, koja je ujedno i simbol Božića, svakako je kupnja nekoć žive jelke ili bora. Ta se drvca zbog velikih potreba masovno sijeku ili sade samo u tu svrhu kako bi poslije bila odrezana, dovedena u domove i izbačena na cestu po završetku blagdana. Ideja ovog božićnog eko-izazova jest na kreativan način zadržati blagdanski duh i tradiciju kićenja, ali i poručiti da prepoznajemo poveznicu prekomjernog i nesvrhovitog trošenja Zemljinih resursa, konzumerističkih navika, te proizvodnje ogromnih količina otpada. Ovim izazovom zamišljamo drugačiji Božić; odbijamo kupiti jelku ili bor te svojim činom doprinosimo očuvanju vrijednog šumskog ekosustava i njegovih neophodnih funkcija (proizvodnju kisika, ublažavanje klimatskih promjena, zaštita od odrona), a i nudimo dobar primjer prakse jer kreativno koristimo postojeće resurse iz doma.

Kako sudjelovati u eko-izazovu?

Ideja je izraditi zamjenu za okićenu božićnu jelku, a pritom:

  1. ne kupiti nešto novo i 
  2. proizvesti što manje otpada

Pregledajte stvari koje već posjedujete te zamislite na koji vam način mogu uljepšati blagdane, a uz to poslužiti kao surogat drvce! Bilo da su naslagane knjige, ostaci ambalaže, daske, špaga ili vaš okićeni fikus ili kauč, ideja ima bezbroj! Uključite maštu ili pronađite inspiraciju na internetu i proizvedite svoje umjetničko drvce u ekološko-božićnom duhu!

Pravila i trajanje izazova

Svoje drvce slikajte, u kadar uključite i #BožićniEkoizazov2020, objavite sliku na zidu svog profila, opišite kako je i od čega nastalo drvce te obavezno ponovno dodajte #BožićniEkoIzazov2020 u objavu. Provjerite da su postavke objave javne, kako bismo mogli pronaći vašu sliku. Istu objavu objavite i u ovom Facebook događaju, gdje će se skupljati galerija svih slika. 

Slike možete objavljivati od 17.12. do 7.1.2021. Nakon toga, od 7.1. do 11.1.2021., skupljaju se ‘lajkovi’ u galeriji slika u Facebook eventu, a pobjedničko drvce, koje skupi najviše ‘lajkova’, bit će proglašeno zadnji dan ― 11.1.2021!

Nagrada!

Osoba čije zero waste eko-drvce skupi najviše ‘lajkova’ osvojit će bicikl koji će donirati Biciklopopravljaona Zelene akcije! Bicikl će biti potpuno servisiran, prilagođen visini i potrebama osobe te će besplatno stići na vašu adresu! 

Uključite se u božićni eko-izazov, proslavite blagdane u zero waste duhu, postavite primjer svojim prijateljima i poznanicima, pritom se zabavite te osvojite jedno vrlo ekološko prijevozno sredstvo! Svi su na dobitku!

TAGOVI

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close