AKCIJA

Građanke i građani Knežije obranili su park!


Građanska inicijativa Knežija brani park danas je zaprimila Rješenje Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine kojim se poništava lokacijska dozvola za izgradnju u parku na Knežiji i obustavlja postupak izdavanja lokacijske dozvole.

Foto: Građanska inicijativa Knežija brani park

Priopćenje inicijative prenosimo u cijelosti:

Ovo je pobjeda svih građana i građanki Knežije i Zagreba koji su u proteklih 9 mjeseci sudjelovali u akcijama sprečavanja izgradnje i tako izvršili pritisak na institucije i investitora koji je od gradnje u parku konačno i odustao.

Ipak, svjesni smo da ova mala pobjeda ne označava kraj pogodovanju privatnom profitu od strane gradske vlasti i prostornim nepravdama kojih je u Zagrebu pregršt. Da se radi o sustavnoj anomaliji dokazuju brojne građanske inicijative koje su se posljednjih godina borile i još uvijek se bore za javni prostor i zelene površine u svojim kvartovima ― na Savici, u Borovju, Dubravi, Sigetu i drugdje.

Sponu između gradske vlasti i pogodovanja privatnom interesu možemo prepoznati i u ovom slučaju: naime, najava gradonačelnika Bandića kako “neće dopustiti gradnju” na Knežiji objavljena je u prosincu na njegovom Facebook profilu samo dan nakon što je investitor Kaić predao pisani zahtjev za obustavom postupka izdavanja lokacijske dozvole.

Time se ispunilo gradonačelnikovo cinično ‘obećanje’ građanima Knežije, dano u jeku borbe građana za park, da će naći zamjensku lokaciju ili za zgradu, ili za park ― drugim riječima, da će osigurati da privatni profit ostane neupitan čak i ako javni pritisak postane prevelik.

Pretpostavljamo da se upravo to i dogodilo, i zato nećemo odustati od praćenja novih građevinskih projekata na već preizgrađenoj Knežiji. I iako je lokacijska dozvola za izgradnju u parku poništena, nećemo odustati od traženja odgovora na pitanje kada, kako i pod kojim okolnostima su dijelovi gradske parcele, odnosno javnog parka, ustupljeni privatniku Kaiću i o kojim se točno dijelovima parcele radi.

Dokazali smo da udruženi možemo pobijediti i izražavamo punu podršku svim građanskim inicijativama koje svoje pobjede još trebaju izvojevati. Nastavljamo se boriti za Knežiju i Zagreb po mjeri građana, a ne privatnog profita!

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close