AKCIJA

Peticija za ostavku rektora Borasa

Neformalna inicijativa pod nazivom Borasova Ostavka pokrenula je internetsku peticiju u kojoj se traži ostavka rektora Sveučilišta u Zagrebu.

Razlozi su brojni, ali povod je vrlo jednostavan – rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras seksualno zlostavljanje na Sveučilištu ne vidi kao problem, pri čemu zlostavljače još i nagrađuje.
U jeku inicijative “Nisam tražila”, dok javnost saznaje koliko je seksualno uznemiravanje i zlostavljanje široko rasprostranjeno u akademskoj zajednici, rektor koji se odbija uhvatiti u koštac s tim problemom nikako nije osoba za funkciju na kojoj se nalazi. Naravno, to smo znali i prije ovog najrecentnijeg skandala, ali to je priča za sebe.

Dubinom problematičnosti i izopačenosti rektorova pristupa i ponašanja ćemo se pozabaviti drugom zgodom, a sada vas pozivamo da potpišete peticiju u organizaciji neformalne inicijative građana na OVOJ POVEZNICI.

Prateći tekst peticije prenosimo u cjelosti:

“U svjetlu najnovije afere koju je razotkrio Telegram i više je nego jasno da rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras, nema nikakvu namjeru preuzeti odgovornost za neospornu činjenicu da je za počasno zvanje profesor emeritus osobno predložio profesora za kojeg postoji opravdana sumnja da je seksualno zlostavljao studenticu, i to unatoč činjenici da je o navedenom incidentu službeno obaviješten.

Iako nijekanje odgovornosti za sramotne skandale na Sveučilištu u Zagrebu rektoru Borasu nipošto nije strano, ovoga puta on u priopćenju od 1. veljače 2021. odlazi i korak dalje, optuživši smijenjenu dekanicu Filozofskog fakulteta u Zagrebu i novinarku koja je aferu razotkrila da lažu. Ovakvi jeftini pokušaji skretanja pozornosti javnosti s vlastite odgovornosti za vrlo očito zataškavanje nasilja na Sveučilištu u Zagrebu njegovu izjavu o nultoj stopi tolerancije na seksualno zlostavljanje čine čistim licemjerjem. Ona je licemjerna već i zato što se sam rektor prema studenticama odnosi neprimjereno, što su dokumentirale i televizijske kamere kada je od kadetkinje vojnog učilišta „Doktor Franjo Tuđman“ zatražio da prekrši epidemiološke mjere i skine masku kako bi se mogao diviti njenoj ljepoti, a nakon toga pred novinarima izjavio: „Evo, slikajte ovu našu lijepu kadetkinju, ne samo pametnu nego i lijepu jel tako?“

Već je i pticama na grani jasno da rektor Boras, koji očito uopće ne razumije granice primjerenog ponašanja te k tome aktivno sudjeluje u zataškavanju slučajeva seksualnog uznemiravanja na Sveučilištu u Zagrebu, ne može nastaviti svoj kontroverzni i skandalozni mandat. S obzirom na to da rektor Boras odbija povjerovati u brojnost onih koji smatraju da je došlo vrijeme da podnese ostavku, vrijeme je da mu svojim potpisima još jednom pokažemo da su minute njegovog mandata odbrojene i da tu akciju ponavljamo sve dok se naš apel ne probije do njegovih ili nekih drugih nadležnih ušiju.”

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close